Mainos
Mainos

Köyhät maat häviäjiä H1N1-rokotekilpailussa

Köyhät maat jäävät ilman niiden tarvitsemia sikainfluenssarokotteita. WHO:n mukaan rikkaat maat hamstraavat vielä testausvaiheessa olevan rokotteen osto-oikeuksia, jättäen monet Afrikan ja Etelä-Amerikan maat nuolemaan näppejään.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että maailman lääkelaboratoriot pystyvät valmistamaan H1N1-virukseen tehoavaa rokotetta arviolta alle 500 miljoonalle ihmiselle. Moni maapallon 6,8 miljardista ihmisestä tulee jäämään ilman.

- Leijonan osa tästä erittäin rajallisesta määrästä menee jo valmiiksi hyvinvoiville valtioille. Tässä taas näemme sen, miten heidät, joka eivät pysty maksamaan, suljetaan ulkopuolelle, näpäyttää WHO:n johtaja Margaret Chan.

Argentiina odottaa rokotteen alennusmyyntiä

Rikkaista maista esimerkiksi Ranska on tilannut sikainfluenssarokotetta lähes 130 miljoonaa annosta, jotta se pystyy rokottamaan jokaisen asukkaansa kahteen kertaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Australia on suunnitellut rokottavansa kaikki asukkaansa. Iso-Britannia lupaa rokotteen riittävän riskiryhmälle, eli noin puolelle sen asukkaista. Rokotetta tilaavien hyvinvoivien maiden määrä nousee koko ajan, mikä nostaa jatkuvasti myös rokotteen hintaa.

Tutkija Ranskalaisessa sikainfluenssaa tutkivassa eristetyssä laboratosiossa. Kuva: AP

- Olemme erittäin huolissamme siitä, että saamme mahdollisuuden ostaa rokotetta vasta kun se on alennusmyynnissä. Meidän tietojemme mukaan suuri osa rokotteista on jo varattu ja myyty, varoittaa Argentiinan terveysministeri Juan Manzur.

WHO neuvottelee parhaillaan rokotevalmistajien kanssa siitä, että köyhillä mailla olisi mahdollisuus ostaa rokotetta alennettuun hintaan. WHO on pyytänyt myös monia rikkaita maita lahjoittamaan osan rokote-optioistaan kehitysmaille. WHO muistuttaakin, että rikkaiden maiden tulisi rokottaa aluksi vain riskiryhmässä olevat ja sairaiden kanssa työskentelevät asukkaansa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme