Mainos
Mainos

Kreikan lainahanat yritetään jälleen avata – myös velkahuojennukset pöydällä

Kreikan uuden lainaerän maksatuksesta yritetään sopia tänään Brysselissä.

Euromaiden valtiovarainministerit ovat koolla arvioimassa, miten hyvin maa on noudattanut lainaehtojaan. Kreikalle myönnetään uusi erä jo aiemmin sovitusta lainaohjelmasta, jos lainoittajat ovat tyytyväisiä maan tekemiin leikkauksiin ja uudistuksiin. Suomesta mukana on valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Kreikan parlamentti hyväksyi viimeisimmät kiristykset torstaina samaan aikaan kun kansalaiset osoittivat mieltään Ateenan kaduilla. Säästöohjelma sisältää muun muassa leikkauksia eläkkeisiin ja verohelpotuksiin.

Suomi on valmis hyväksymään uuden lainaerän, kunhan euroryhmä yhdessä toteaa Kreikan edenneen ohjelmassaan riittävästi.

Vaikeampi kysymys kokouksessa ovat helpotukset velkaehtoihin. Kansainvälinen valuuttarahasto on vaatinut velkahuojennuksia, koska se ei pidä realistisena, että maa selviytyy taakastaan ja pääsee palaamaan normaaleille lainamarkkinoille.

Euromaat sopivat velkaehtojen helpotuksista edellisen kerran joulukuussa. Maat sopivat muun muassa korkoriskin pienentämisestä ja lainojen takaisinmaksuaikojen muuttamisesta.

Kreikan kolmas lainaohjelma on suuruudeltaan 86 miljardia euroa, josta maa on saanut tähän mennessä reilu 30 miljardia. Lainaohjelma päättyy ensi vuoden elokuussa.

Kreikan velkahelpotuksista väännettiin myös viime vuonna.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme