Mainos
Mainos

Kreikan pääministeri myönsi vaalitappion - kansa puhui

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on myöntänyt Uusi demokratia -puolueensa vaalitappion.

Samaras on soittanut vasemmistopuolue Syrizan puheenjohtajalle Aleksis Tsiprasille ja onnitellut tätä vaalivoitosta.  

– Kreikkalaiset ovat puhuneet, ja me kunnioitamme heidän tahtoaan. Minulla on puhdas omatunto, Samaras sanoi televisiolausunnossaan.  

– Uusi demokratia näyttelee tulevaisuudessakin merkittävää roolia ja takaa maan eurooppalaisen suunnan, Samaras sanoi.  

Alustavien tulosten mukaan epävarmuutta on enää siitä, saako vasemmistopuolue Syriza enemmistön parlamenttiin ja voiko se muodostaa hallituksen yksinään.  

Maan sisäministeriön virallisen ennusteen mukaan Syriza oli saamassa 36,5 prosenttia äänistä, mikä riittäisi 149-151 parlamenttipaikkaan. Enemmistön parlamentissa saisi 151 paikalla. Kreikan vaalijärjestelmä suosii suurinta puoluetta antamalla sille 50 ylimääräistä edustajaa 300-paikkaiseen parlamenttiin.  

Syrizan vaalivoitto näytti niin vahvalta, että puolueen tuskin tarvitsee tehdä suuria kompromisseja kotimaassaan, vaikka se ei päätyisikään muodostamaan hallitusta yksin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen STT:lle.  

Syriza on luvannut lopettaa Kreikan säästökuurin ja neuvotella uusiksi maan lainaohjelman ehdot. Se on kampanjoinut muun muassa minimipalkan roimalla korotuksella ja ilmaisilla terveyspalveluilla.  

Tiilikaisen arvion mukaan Syrizan nousulla hallitusvastuuseen saattaa olla koko EU:hun ulottuvia vaikutuksia, sillä vaalivoitto luo paineita muiden EU-maiden talouspolitiikkaan.  
  

Vaikeat lainaneuvottelut  

Syrizan lainaneuvotteluista EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa odotetaan vaikeita.  

– Kreikka tarvitsee välittömästä ahdingosta selviämiseen EU:n ja IMF:n lainarahoja. Jos lainaehdoista sanoudutaan täysin irti, rahoja ei tule, Tiilikainen sanoo.  

Samaa mieltä on OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen.  
– Velkoja tuskin annetaan anteeksi tai leikataan, mutta korkoja voidaan laskea jonkun verran ja lainojen takaisinmaksuaikaa sovitella.  

VIRALLISEN ENNUSTEEN TULOKSET (23.00)

-Syriza 36,5 prosenttia, 150 paikkaa.  
-Uusi demokratia 27,7 prosenttia, 76 paikkaa.  
-Kultainen aamunkoitto 6,3 prosenttia, 17 paikkaa.  
-To Potami (Joki) 5,9 prosenttia, 16 paikkaa.  
-Kreikan kommunistinen puolue KKE 5,6 prosenttia, 15 paikkaa.  
-Pasok 4,8 prosenttia, 13 paikkaa.  
-Itsenäiset kreikkalaiset 4,7 prosenttia, 13 paikkaa.  Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme