Mainos
Mainos

Kreikan raju kulukuuri – nälkäisiä lapsia jopa pyörtyy kouluihin

Tiukkojen budjettien tekeminen on kreikkalaisille arkipäivää, kertoo Kreikassa asuva yrittäjä ja Suomen kunniakonsuli Marko Suomalainen. Hinnat ovat palkkaan nähden korkeita, eikä kaikilla perheillä ole varaa antaa edes lapselleen ruokaa kouluun.

Suomen kunniakonsuli Marko Suomalainen kertoo ihmisten elävän vaikeita aikoja Kreikassa, kun palkkoja on pienennetty, eläkkeitä leikattu eikä sosiaaliturvaa ole.

– Ihmisillä alkaa olla vaikeat oltavat. Työttömyyskorvausta saa vuoden, mutta sitä saavat ainoastaan he, jotka ovat olleet vuoden töissä ja sitten jääneet työttömäksi. Eli esimerkiksi opiskelijat, jotka valmistuvat, eivät saa minkäänlaista työttömyyskorvausta. He sitten elävät perheen tuella, Suomalainen kertoo.

Sukulaisten tuen varassa eläminen ei ole ainoastaan opiskelijoiden, vaan myös monien eläkeläisten osa.

Suomalainen puuskahtaa, ettei Kreikassa ei ole minkäänlaista kansaneläkettä.

– Appiukkoni saa 850 euroa eläkettä kuukaudessa. Anoppi taas on ollut kotirouvana, eikä saa mitään tuloja. Molempien pitäisi elää appeni eläkkeellä, maksaa vuokrat ja muut laskut. Se alkaa niillä rajoilla, ettei täällä enää tule toimeen. He ovat hyvin ylpeitä, eivätkä haluaisi apua, mutta laitamme vaimoni kanssa heidän pankkitililleen salaa rahaa.

Vaikeasta tilanteesta ei haluta kertoa ulkopuolisille

Suomalainen kertoo kreikkalaisten olevan ylpeä kansa, eivätkä he halua näyttää ahdinkoaan turisteille.

– Ei todellinen tilanne näy ulkopuolisille. Hyvin harva kreikkalainen kertoisi siitä turistille. Katukuvassa se voi näkyä siten, että kerjäläiset ja roskapönttöjen kaivajat ovat lisääntyneet. Ennen heitä ei ollut lähes ollenkaan.

Ruuan hinta on Suomalaisen mukaan noussut kriisin aikana, ja hintataso on kova palkkaan verrattuna. Monet tuotteet, kuten pesuaineet ja hammastahnat ovat Suomalaisen mukaan kalliimpia kuin Suomessa.

– Nythän elintarvikkeiden hinnat nousevat taas, kun arvonlisäveroa nostetaan. Se on aika järkyttävää.

Elintarvikkeiden hinnat ovat jo nyt liian korkeita monille. Suomalaisen mukaan monet perheet eivät voi antaa lapselleen ruokaa mukaan kouluun.

– Sitten on sellaisia tapauksia, että lapsi on pyörtynyt kesken koulupäivän. Täällä on perheitä, joilla on tosi huonot oltavat.

Nuoret etsivät ulkomailta parempaa tulevaisuutta lapsilleen 

Suomalaisen mukaan tulevaisuus Kreikassa näyttää harmaalta. Hän kertoo useiden kreikkalaisnuorten soittaneen hänelle ja kysyneen, miten Suomeen pääsee opiskelemaan.

–  Nuoret haluavat omille lapsilleen hyvän tulevaisuuden. Suomi ja suomalainen koulutusjärjestelmä ovat hyvä vaihtoehto heille. Kieli on hankala, mutta monet ovat ajatelleet, että se kyllä opitaan, jos halutaan lapsille hyvä tulevaisuus.

Yrittäjänä Thessalonikissa työskentelevä Suomalainen on päättänyt vaimonsa kanssa, että he muuttavat Kreikasta vain, jos lapset näkevät nälkää.

– On minun täytynyt ihan henkilökohtaisestikin istua alas ja katsoa, mitä kuluja voi leikata. Ei täällä muuten pärjää. Meilläkin on firman liikevaihto pudonnut viimeisen viiden vuoden aikana neljästä miljoonasta vähän alle miljoonaan, hän kertoo.

Kreikkalaiset ovat nostaneet rahaa pankeista kiihtyvää tahtia, mikä vaikeuttaa Suomalaisen mukaan esimerkiksi hänen yrityksensä toimintaa.

– Pankilla ei ole ollut enää kassassa rahaa, joten minun on pitänyt ilmoittaa etukäteen, että haluan nostaa huomenna tietyn summan rahaa.

Suomalaisen mukaan tiukkojen budjettien suunnitteleminen on kreikkalaisille arkipäivää. Monista asioista on täytynyt tinkiä.

– Esimerkiksi autoja otetaan rekisteristä pois, ettei tarvitse maksaa autoveroa, käyttöveroa tai ostaa bensaa, jonka hinta noussut hirveästi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme