Mainos
Mainos

MTV Kreikassa: Saariston kautta kulkee salakuljettajien miljardibisnes

Pakolaisten tulo Kreikan saarille ei ole katkennut, vaikka rajoja on suljettu ja Kreikan, Turkin sekä NATO:n partiolaivat valvovat liikennettä merellä. Salakuljettajat ovat kehittäneet uusia reittejä ja tuovat pakolaisia Kreikkaan yön pimeydessä.

Vilkkain reitti Turkista Kreikkaan käy Lesboksen saaren kautta. Vuoden aikana saarelle on tullut yli noin puoli miljoonaa pakolaista. Ja tulee edelleenkin.

Noin seitsemän kilometrin matkasta salakuljettajat perivät 1 200 USA:n dollaria aikuisilta ja 500 dollaria lapsilta.

Kreikkalaiset tai avustusjärjestöt eivät usko kannattavan bisneksen hevin loppuvan. Vuodessa salakuljetus on noin miljardin euron liiketoimi. 

Saarella oleva ruotsalainen leiri tarjoaa ensiavun ja yösijan, mutta vain yhdeksi yöksi, koska viranomaiset vaativat tulijoita rekisteröitymään välittömästi.

– Tähän tilanteeseen ei ole yhtään hyvää vastausta. Meidän täytyy vain avata sydämemme ja auttaa ihmisiä, jotka todella tarvitsevat sitä, koska muuten he voivat kuolla, Light House Relief -järjestön avustustyöntekijä Anna Larsson toteaa.

– Yli puolet saapujista on naisia ja lapsia. Tänne saapuu veneitä, joissa puolet ovat pieniä lapsia ja vauvoja. Miettikää, mihin olemme lähettämässä heitä takaisin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme