Mainos
Mainos

Kreikan Tsipras huomenna Moskovaan

Venäjän mahdolliset aikeet lainata rahaa Kreikalle ovat ehkä tulleet ajankohtaiseksi.  

Näyttää siltä, että Kreikan rahat riittävät torstaina 450 miljoonan euron velkaerän maksuun, kuten Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis eilen vakuutti.  

Silti EU-maiden mielenrauha jää hetkelliseksi, sillä Kreikan rahapulaa ei ole lähellekään ratkaistu. Lisää päänvaivaa Brysselille aiheuttaa maan pääministeri Alexis Tsipras, joka tapaa huomenna Venäjän presidentti Vladimir Putinin.  
  
Kaasua tai hedelmiä  
  
Kreikkalaisviranomaisten mukaan Tsipras vierailee idässä Moskovan aloitteesta. Kutsun syystä on muutamia arvailuja. Venäläislehti Kommersantin haastatteleman hallituslähteen mukaan Venäjä saattaa tarjota Kreikalle uusia lainoja tai kaasua alennettuun hintaan.  

Maan oma taloustilanne ei kuitenkaan ole paras mahdollinen lainan antamiselle ilman takuita tuotoista.  

Sen sijaan kaasualennus on tuttu ja todennäköinen työväline.

Kreikka ostaa vuosittain noin 65 prosenttia kaasustaan Venäjältä. South Stream -kaasuputken rakennustöiden lakkautus viime syksynä oli Kreikalle pettymys, josta syytetään EU:ta. Venäjä ja Turkki kuitenkin suunnittelevat uutta kaasuputkea, jonka on määrä päättyä Kreikan rajalle. Sitä kautta Kreikkakin saisi alekaasua.  

Venäjä on antanut myös ymmärtää olevansa kiinnostunut kreikkalaisista hedelmistä ja maitotuotteista, vastapakotteista huolimatta.

Venäjän maatalousministeriö on jo lähettänyt tarkastajia kreikkalaisille maatiloille, jotta tuotteiden maahantuonti voidaan aloittaa ”heti kun mahdollista”. Toistaiseksi hedelmäpeli on jäänyt vihjailun tasolle.  
  
Yksinäiset yhdessä  
  
Tsipraksen vierailu on näytös niin Kreikan kuin Venäjänkin kotikentille. Venäjällä on tarve korostaa, että ystäviä lännestä löytyy kyllä, eikä maa ole eristäytynyt. Omien vaalilupaustensa umpikujaan ajama Tsipras taas kaipaa kipeästi näyttöä siitä, että vaihtoehtoja EU-velkojille löytyy.  

Ennen kaikkea vierailu on kuitenkin viesti Euroopalle: EU:n rivit rakoilevat, ja Venäjä on valmis tarjouskilpailuun.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme