Mainos
Mainos

Kreikka ei pysty aloittamaan turvapaikanhakijoiden palautusta heti

Kreikka ei pysty aloittamaan saarilleen luvattomasti saapuneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia Turkkiin heti tänään. 

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi eilen, että maassa tulisi valmistautua turvapaikanhakijoiden palautusten aloittamiseen välittömästi EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen tultua voimaan. 

Kreikan viranomaisten mukaan palautusten valmisteluun tarvitaan kuitenkin enemmän aikaa. 

EU-maiden ja Turkin välisen palautussopimuksen on määrä astua voimaan tänään. EU ja Turkki sopivat perjantaina Brysselissä, että Kreikan saarille luvattomasti saapuvia turvapaikanhakijoita aletaan palauttaa systemaattisesti takaisin Turkkiin.   
EU-komission odotetaan julkistavan listan avusta, jota Kreikka tarvitsee palautusten toteuttamiseen. 

Palautussopimus ei koske ennen sunnuntaita Kreikkaan saapuneita ihmisiä. Tieto sopimuksen voimaantulosta on saattanut kiihdyttää turvapaikanhakijoiden tuloa meren yli Kreikkaan. 

Perjantaina Kreikan saarille saapui noin 1500 ihmistä. Määrä on yli puolet enemmän kuin päivää aiemmin ja kuluneen viikon keskiarvoa muutoinkin korkeampi. 

EU:n ja Turkin palautussopimusta on kritisoitu ihmisoikeuksien vastaiseksi. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on sanonut, ettei se luota siihen, että Kreikka tai Turkki pystyisi arvioimaan jokaisen ihmisen henkilökohtaisen avuntarpeen kansainvälisen oikeuden edellyttämällä tavalla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme