Mainos
Mainos

Kreikka ja lainoittajat lähestyvät sopua uudesta lainaerästä

Kreikka ja lainoittajat ovat aiempaa lähempänä sopua, joka vapauttaa maksuun uuden lainaerän Kreikalle.

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan Kreikka ja lainoittajat ovat päässeet sopuun isoista uudistuksista, joita Kreikalta vaaditaan uuden lainaerän saamiseksi pysyvästä kriisirahastosta. Kyse on Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta ja sen toisesta väliarviosta.

Instituutiot jatkavat Dijsselbloemin mukaan keskustelua Kreikan kanssa nyt pienemmistä kysymyksistä.

Kreikan kerrotaan sitoutuneen uusiin eläkeleikkauksiin ja verojen kiristyksiin.

– Isot esteet on nyt selvitetty, ja voimme vauhdittaa ja lähteä loppusuoralle, Dijsselbloem sanoi.

Tänään Maltalla koolla olevat euromaiden valtiovarainministerit saivat tilannekatsauksen neuvotteluiden edistymisestä, mutta he eivät tehneet poliittista päätöstä uudesta lainaerästä. Sen aika on vasta sitten, kun tekninen sopu Kreikan ja lainoittajien välillä on saavutettu.

Kreikan kolmas lainaohjelma on suuruudeltaan 86 miljardia euroa, josta maa on nostanut tähän mennessä reilut 30 miljardia euroa. Kreikka tarvitsee uutta rahaa viimeistään heinäkuussa.

Suomea euroryhmän kokouksessa edustaa valtiosihteeri Risto Artjoki.

"Kukaan ei vaatinut eroani"

Euroryhmän puheenjohtajaa on arvosteltu viime viikkoina voimakkaasti saksalaislehdelle antamistaan kommenteista. Etelä-Euroopan maat ovat vaatineet puheenjohtajan eroa, koska hänen tulkittiin syyttäneen eteläistä Eurooppaa rahojen tuhlaamisesta viinaan ja naisiin.

Dijsselbloem kertoi nostaneensa asian itse kokouksessa esiin, mutta kukaan ei hänen mukaansa jatkanut keskustelua tai vaatinut hänen eroaan.

Euroryhmän puheenjohtaja on vaihtumassa näillä näkymin joka tapauksessa, koska Dijsselbloemin työväenpuolue menestyi heikosti Hollannin vaaleissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme