Mainos
Mainos

Kreikka-kokous päättyi – näkyvissä ei ole pikaratkaisua

Kreikan lainaneuvottelut ovat edenneet, mutta erimielisyyksien ratkominen vaatii yhä aikaa, arvioivat euromaiden valtiovarainministerit juuri päättyneen kokouksen jälkeen.  

Jäädytettyä Kreikka-tukea on liki 30 miljardia euroa

-Euromaiden tukiohjelma Kreikalle erääntyy kesäkuun lopussa. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelman on määrä jatkua ensi kevääseen asti.  

-Kreikalle on irrotettavissa kyseisistä ohjelmista vielä yhteensä noin 27 miljardin euron tukipotti. Tuki on jumissa, koska Kreikka ei ole pannut vaadittuja uudistuksia toimeen.  

-Jäädytetty tuki koostuu euromaiden ja IMF:n myöntämästä tuesta sekä korkotuotoista, jotka ovat peräisin Kreikan valtionlainojen osto-ohjelmasta.  

-Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit ostivat Kreikan valtion velkapapereita kriisin aikana vuonna 2010. Keskuspankit sitoutuivat palauttamaan saamansa korkotuotot Kreikalle, kunhan se toteuttaa tukiohjelman ehdot.

Kreikalle ei annettu lupausta uuden tukilainan maksusta, sillä maa ei ole pannut vaadittuja uudistuksia toimeen. Euromaat pyrkivät kuitenkin tuomaan kokouksesta positiivista viestiä, sillä edellinen kokous Latvian Riiassa päättyi eripuraisena.  

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kiitteli Kreikan toimia muun muassa verohallinnon uudistamisessa.  

– Tätä edistystä ei pidä aliarvioida, hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Samalla hän huomautti, että työmarkkinoita ja eläkkeitä koskevat keskeiset uudistukset ovat tekemättä.

Kreikan tukiohjelman on määrä päättyä kesäkuun lopussa. Virkamieslähteen mukaan edessä voi olla uusi "tekninen" lisäaika, jonka aikana jäädytetty tuki saataisiin maksuun.

Kreikka sai jo helmikuussa neljän kuukauden lisäajan tukiohjelmalleen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme