Mainos
Mainos

Kreikka leikkaa eläkkeistä jättisumman – kreikkalaiset uupuneita jatkuviin leikkauksiin

Kreikan parlamentti on hyväksynyt ensi vuoden budjetin. Talousarvio sisältää muun muassa lähes kuuden miljardin euron menoleikkaukset ja veronkorotuksia kahdella miljardilla.

Menojen vähennyksistä lähes kaksi miljardia koostuu eläkkeistä ja 500 miljoonaa puolustusmäärärahoista.   

– Kukaan ei voi tuuletella tälle budjetille, sanoi valtiovarainministeri Efkleidis Tsakalotos.

Suunnitelma minimieläkkeen laskemisesta on saanut kreikkalaiset raivoihinsa. Kaavailut ehtivät jo johtaa kahteen yleislakkoon kuukauden sisällä. Eläkeuudistus on yksi Kreikan lainoittajien maalta vaatimista lainaehdoista.  

– He ovat valmiita muuttamaan eläkkeet juomarahaksi, sanoi konservatiivisen pääoppositiopuolueen Uusi Demokratian väliaikainen johtaja Yiannis Plakiotakis.  

Ensimmäinen vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaman hallituksen budjetti meni parlamentin äänestyksessä läpi niukasti äänin 153-145.  

Kreikan talouden arvioidaan kasvavan ensi vuonna 0,7 prosenttia, kun kuluvana vuonna kasvua ei uskota tulevan lainkaan.  

Budjetin tarkoituksena on vakuuttaa Kreikan lainoittajat siitä, että maa sitoutuu lainaohjelmansa ehtoihin. Kreikan kolmannen tukipaketin arvo on 86 miljardia.  

Pääministeri Alexis Tsipras on ollut vaikeassa tilanteessa, koska Kreikka tarvitsee lisää lainaa mutta kreikkalaiset ovat uupuneita jatkuviin leikkauksiin. Tsipras kuvaili budjettia "vaikeaksi harjoitukseksi". Hän sanoi, että budjetissa näkyy hallituksen tuskallinen yritys tukea keskiluokkaa.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme