Mainos
Mainos

Kreikka päättää hurjasta säästöpaketista

Kreikan parlamentti äänestää tänään talouden tasapainotuspaketista.

Parlamentin on tarkoitus hyväksyä 30 miljardin euron säästöihin tähtäävä ohjelma, jolla maan konkurssikypsää taloutta pyritään vakauttamaan.

Jos paketti hyväksytään, voi Kreikka saada Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja euroalueelta tarvitsemaansa lainaa. Ilman lainarahaa Kreikka joutuu selvitystilaan.

- Parlamentilla ei ole tässä vaihtoehtoa, tilanne on niin huono, kertoo toimittaja Rita Strömmer Ateenasta.

Kreikalla olisi mahdollisuus antaa lainansa vakuudeksi jopa kolminkertainen määrä rahaa. Strömmer kertoo, että Kreikassa ei ole käyty juurikaan keskustelua kriisin vaihtoehtoisesta rahoittamisesta, esimerkiksi valtion omaisuutta myymällä tai yksityistämällä.

- Kyllä keskustelu keskittyy täällä tähän lainapakettiin. Kansa tosin on sitä mieltä, että rahaa täällä olisi ja tämä kriisi voitaisiin hoitaa ilman lainaa.

Ateenassa mielenosoittajat ovat vastustaneet hallituksen tiukkoja säästötoimia, joihin kuuluvat muun muassa rajut leikkaukset palkkoihin ja eläkkeisiin. Kreikassa eläke on 90 prosenttia palkasta, ja esimerkiksi virkamies voi jäädä eläkkeelle jo 50-vuotiaana.

- Eduista on toki vaikea luopua, mutta esimerkiksi alemmalla keskiluokalla palkat voivat olla 700-1000 euroa kuussa. Omituista täällä on se, että kun pääsee valtion työpaikkaan, se on suoraan elinikäinen pesti, Strömmer sanoo.

Kreikan Ateenassa yö on sujunut rauhallisesti eilisten rajujen mielenosoitusten jälkeen. Kolme ihmistä kuoli ja useita loukkaantui mielenosoittajien sytytettyä virastorakennuksia palamaan.

- Kyllä eiliset kuolemat olivat vettä niskaan, ja tilanne lauhtui niiden jälkeen, Strömmer kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme