Mainos
Mainos

Kreikka-tuntija: "He määräävät nyt oman kohtalonsa"

Kreikan historiallinen kansanäänestys päättyi lopulta selviin lukemiin, 61–38. Tämä tarkoittaa, että Kreikka kieltäytyy velkojien asettamista tiukoista ehdoista.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) arvioi Huomenta Suomen uutisissa, ettei äänestystulos itsessään johda Kreikan eroon eurosta.

– Ei-äänestystulos tarkoittaa, että Kreikka ei halua erota eurosta. Mutta tilanne siellä on erittäin vakava, koska jo viiden vuoden ajan euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto on tukenut Kreikkaa. Kreikan pitää nyt palauttaa luottamuksensa.

Kreikan kohtalo on nyt täysin sen omissa käsissä, suuren valiokunnan puheenjohtaja sanoo.

– Kreikkaa halutaan auttaa, mutta äänestystuloksen jälkeen päätös lähtee nyt heistä itsestään.

"Kylmä maailma odottaa Kreikkaa"

Kreikan kansanäänestyksen tulos sai kansan kaduille juhlimaan. Kreikkalaisten "me voitimme" -huudot ovat kuitenkin Suomen Kreikan suurlähettilään Pauli Mäkelän mielestä ennenaikaista iloitsemista.

– Tunnelmat Kreikassa ovat epäilemättä toiveikkaat. Kylmä maailma odottaa Kreikkaa kuitenkin taas maanantaina, Mäkelä sanoo.

Kreikka on nyt toiveikas, sillä Kreikan kohtalo on nyt johtopuolue Syrizan käsissä, kotimaisissa käsissä. 

– Kreikka haluaisi nyt mahdollisimman nopeasti uuden lainasopimuksen. Kotimaisen kulutuksen poliittiseen selkänojaan tästä löytyy Tsiprasille ja hänen hallituspuolueellen aineksia, mutta ei näihin lainaneuvotteluihin, Mäkelä kommetoi äänestystulosta.

Kreikan sisäpolitiikka on kuohunut heti äänestyksen jälkeen. Oppositiojohtaja Antonis Samaras ilmoitti eroavansa. Myöhemmin maanantaina myös Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ilmoitti eroavansa tehtävästään. 

Suomen lainatakaukset taka-alalla

Kreikan kansanäänestyksen myötä myös Suomen Kreikalle myöntämän lainan takaisinmaksu kiikkuu vaakalaudalla.

– Kreikan lainavakuuksilla on ennenaikaista spekuloida. Nähtäväksi jää, miten Euroopan rahoitusvakausvälineen varainhankinnan käy, Anne-Mari Virolainen sanoo.

Välittömästi äänestystuloksen jälkeen Kreikka ilmoitti olevansa valmis istumaan jälleen neuvottelemaan uusista velkajärjestelyistä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme