Mainos
Mainos

Kreikka työnsi itseään kokouspöytään

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on yrittänyt vedota huippukokouksessa EU-johtajiin, jotta maan lainaohjelmaan jumiutunutta rahaa saataisiin liikkeelle. 

Kreikan rahahuolia ei haluttu kokouspöytään muiden aiheiden tielle, mutta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk järjesti kokouksen yhteyteen tapaamisen pienemmällä kokoonpanolla.

Tsiprasin oli määrä keskustella lainaohjelman etenemisestä Saksan ja Ranskan johtajien sekä euroryhmän ja Euroopan keskuspankin johdon kanssa.  
Pienen piirin tapaaminen herätti ärsytystä kokouksen alla.   

-Emme ole antaneet Ranskalle ja Saksalle mandaattia neuvotella Kreikan kanssa meidän puolestamme, Belgian pääministeri Charles Michel äyskäisi kokoukseen mennessään.  

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei pitänyt kokoonpanoa ongelmana.  

-Ihan normaaleja pienempiä kokouksia käydään jatkuvasti eri paikoissa. Kun me tiedämme, että poliittinen viesti on (pitää) kiinni sovituista päätöksistä, mielestäni on ihan hyväksyttävää, että Saksa ja Ranska tällaisen kokouksen järjestävät. 

Merkelin mukaan tapaamisesta oli turha odottaa läpimurtoa. Kreikan lainaohjelman eteneminen on pahasti juntturassa.  

Velkojien mukaan Kreikka ei ole antanut riittävän tarkkaa tietoa maan budjettitilanteesta ja uudistussuunnitelmista. Kreikan mielestä velkojien kontrolli menee liian pitkälle.  

Velkojia edustava troikka on palannut Ateenaan, mutta sitä ei ole päästetty hallituksen rakennuksiin vaan neuvotteluja on käyty hotellissa.  

Tällä viikolla Kreikka toi yllättäen parlamenttiin lakipaketin, jonka tarkoituksena on lievittää köyhimpien kreikkalaisten ahdinkoa. Velkojien mielestä Kreikan olisi pitänyt konsultoida asiasta etukäteen.  

Velkojat ovat huolissaan siitä, miten Kreikka aikoo rahoittaa noin 200 miljoonan euron menolisäykset. Joidenkin arvioiden mukaan Kreikan rahat voivat loppua jo lähiviikkoina ilman lisätukea.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme