Mainos
Mainos

Kreikkaa uhkaa jälleen eristäminen Schengenin ulkopuolelle

EU-maat pohtivat mahdollisuutta pysäyttää siirtolaisten kulku Kreikan pohjoisrajalle, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ministerin mukaan Kreikan eristäminen Schengenistä olisi silloin askeleen lähempänä.

Kreikan pohjoisnaapuri Makedonia ei ole Schengen-maa, joten rajavalvonnan kiristäminen maiden välillä ei vielä sulkisi Kreikkaa ulos Schengenistä.

Jos Kreikka haluttaisiin rajata ulos vapaan liikkuvuuden alueesta, rajoittavat toimet pitäisi kohdistaa Schengen-maihin suuntaavaan lento- ja lauttaliikenteeseen.

Nyt huomio on kohdistunut Kreikan pohjoisrajalle, koska Turkista saapuvien siirtolaisten pysäyttäminen Kreikan etelärajalle on epäonnistunut. Rajavalvonnan kiristäminen Makedonian puolella johtaisi siihen, että tuhansien siirtolaisten matka pysähtyisi Kreikkaan.

– Se ajaa tietenkin Kreikan erittäin vaikeaan asemaan. Toivon, että se pistää (Kreikan) miettimään, voisivatko he tehdä itse enemmän, Orpo sanoi Amsterdamissa, jossa EU-maiden sisäministerit ovat koolla.

Orvon mukaan Kreikkaa kohtaan on luotava painetta, koska maa ei ole pannut rajavalvontaansa kuntoon lukemattomista vaatimuksista huolimatta. Kreikka ei ole myöskään saanut lupaamiansa rekisteröintikeskuksia toimimaan.

Turkista Kreikkaan on saapunut viime viikkoina yli parituhatta siirtolaista päivittäin. Iso osa tulijoista pääsee jatkamaan matkaa pohjoiseen rekisteröitymättä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme