Mainos
Mainos

Krimin tataarivähemmistö boikotoi kansanäänestystä

Krimin kansanäänestys ei ole saanut kaikkia niemimaan asukkaita vaaliuurnille.

Islaminuskoinen tataarivähemmisto ilmoitti jo ennalta boikotoivansa vaaleja, koska pitää niitä laittomina. Tataarit tuntuvat pitävän sanansa, sillä heidän asuinalueillaan äänestyspaikat ovat olleet lähes tyhjillään.

- Olemme tänään kiertäneet tataarien asuinalueella, ja siellä äänestyspisteellä ei ollut juuri ketään. Se johtuu siitä, että tataarit pitävät kansanäänestystä laittomana ja epäilevät, että heidän asemansa heikkenee Venäjään liittymisen myötä, sanoo Krimillä oleva MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen.

- He uskovat, että Krimistä tulee nyt eristäytynyt alue, jota ei tunnusta kukaan muu kuin Venäjä. Tämä tekisi hallaa etenkin kaupankäynnille. Äänestystulos jakautuu nyt selvästi uskonnollisen ja kulttuurisen taustan mukaan.

Krimin noin kahdesta miljoonasta asukkaasta islaminuskoisia tataareja on noin 12 prosenttia. Venäläisiä on noin 60 prosenttia.

- Tataarit eivät ole mikään valtava vähemmistö, mutta selkeä, omalaatuinen kulttuuri. Heillä on moskeijoita ja omat asuinalueensa. On arvioitu, että jos tataarit boikotoivat vaalia, tietää se vaikeuksia Krimin sisäpolitiikalle myöhemmin.

Mikäli Krim liittyy Venäjään, kuten on ennakoitu, voi se tarkoittaa tukalampaa asemaa Krimin vähemmistöille.

- Tapaamani tataarit sanoivat, että heillä ei ole aavistustakaan, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa - paitsi että se ei tule tarkoittamaan mitään hyvää tataarivähemmistölle. He haluavat pysytellä nyt sivussa ja kieltäytyvät tunnustamasta mitään tästä äänestystuloksesta.

Kansanäänestyksessä Krimin asukkaat päättävät, haluavatko he alueen liittyvän Venäjään. Äänestys päättyy kello 20 illalla, ja tuloksia on odotettavissa huomenna. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme