Mainos
Mainos

Krimin valloituksesta kaksi vuotta – tästä silloin puhuttiin

Krimin valloituksesta tulee tänään kuluneeksi kaksi vuotta.

17. päivä maaliskuuta vuonna 2014 venäläismediat kirjoittivat, että Putin on tunnustanut Krimin itsenäiseksi valtioksi. Seuraavana päivänä, kansanäänestyksen jälkeen, Putin hyväksyi päätöksen liittää Krim osaksi Venäjää.

Länsimaat tuomitsivat kansanäänestyksen laittomaksi.


Kaksi vuotta sitten Krimillä vallitsi voimakas pelon ilmapiiri. Vaikka voimakeinoista oli luvattu luopua, yksi ihminen kuoli tukikohtaan tehdyssä iskussa Simferopolissa ja tilanteen laajenemista sotilaalliseksi konfliktiksi pelättiin.


Krimin alueella liikkui sotilaspukuisia ihmisiä, jotka eivät kuuluneet Venäjän tai Ukrainan joukkoihin.

– Heitä on vaikka mistä: Serbiasta ja lännestä, mutta he ovat venäläismielisiä. Kyseessä eivät ole koulutetut sotilaat, MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Mirja Sipinen raportoi Krimiltä kaksi vuotta sitten.

Kun hän kyseli, mitä miehet tekevät, he vastasivat tarkoituksekseen terrorismin ja Kiovasta tulevan provokaation estämisen.

– Rivien välistä tulee hyvin selväksi se, että jos joku yrittäisi pitää vaikka Ukraina-mielisen mielenosoituksen, se lopetettaisiin välittömästi.

Ukrainalaismielisiä oltiin siis vaientamassa ja Krim oli venäläistymässä nopeasti.Suomessa puhuttiin siitä, miten Venäjän toimintaan Ukrainassa oli suhtauduttu liian hyväuskoisesti. Silloinen pääministeri Jyrki Katainen vilautti mahdollisuutta Natoon liittymisestä.


Myös tuolloin spekulaation tasolla olleen talouspakotteet huolettivat. Ukrainan kriisin pitkittymisen pelättiin tekevän hallaa Suomen viennille.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme