Mainos
Mainos

Kroatia valitsi uuden presidentin

Oppositioehdokas, sosialidemokraatti Ivo Josipovic on valittu Kroatian uudeksi presidentiksi.

Kroatian keskusvaalilautakunnan mukaan oikeustieteen professori Josipovic sai yli 60 prosenttia äänistä eilen pidetyllä presidentinvaalien toisella kierroksella.

Kilpakumppania, Zagrebin kaupunginjohtaja Milan Bandicia äänesti vajaat 40 prosenttia äänestäjistä. Vaaleissa riippumattomana ehdokkaana ollut Bandic oli aiemmin sosiaalidemokraattien jäsen, mutta hänet erotettiin, kun hän lähti presidenttikilpaan vastoin puolueen tahtoa.

Kroatian uuden presidentin tärkein tehtävä on korruption kitkeminen sekä maan luotsaaminen EU-jäseneksi. Unionin jäsenyyden ovien odotetaan avautuvan Kroatialle kahden vuoden kuluttua. Presidentillä on Kroatiassa ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa, mutta hänellä ei ole veto-oikeutta lainsäädännössä.

Keskustalainen Stipe Mesic on ollut presidenttinä kaksi viisivuotiskautta, eikä hän voinut enää asettua ehdolle. Mesicin kausi päättyy ensi kuussa.

(MTV3 - Reuters - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme