Mainos
Mainos

Kroatiassa raivostuttiin Gotovinan pidättämisestä

Gotovina on monien kroaattien mielestä kansallissankari eikä suinkaan mikään sotarikollinen. Gotovina on määrä luovuttaa Haagin sotarikostuomioistuimeen huomenna.

Kroatiassa on ollut useita mielenosoituksia, joissa syytettiin maan hallitusta kroaattikenraali Ante Gotovinan pettämisestä. Keskiviikkona Kanariansaarilla pidätetty Gotovina on monien kroaattien mielestä kansallissankari eikä suinkaan mikään sotarikollinen, jollaisena hänet pidätettiin.

- Mies, joka on todellinen sotasankari, on nyt pidätetty kuin suuri sotarikollinen. Minulle ja kaikille rehellisille kroatialaisille Gotovina pysyy isänmaallisen sodan sankarina, puuskahti Pakostanen rannikkokaupungin asukas Neven Maksam. Gotovina asui Pakostanessa lapsuudessaan.

Zagrebissa oli jo myöhään eilen useita mielenosoituksia, jotka päättyivät kärhämöintiin poliisin kanssa. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja pulloilla ja kivillä.

Kroatiassa tehdyn mielipidemittauksen mukaan yli 60 prosenttia haastatelluista piti Gotovinan pidätystä huonona uutisena. Vain 14 prosentti oli sitä mieltä, että kroaattikenraalin pidätys oli hyvä asia. Kroatialaiset sotaveteraanit kertoivat suunnittelevansa sunnuntaiksi Splitiin suurta mielenosoitusta, johon odotetaan jopa 100 000:ta osallistujaa.

Espanja ilmoitti tänään, että Gotovina luovutetaan Haagin sotarikostuomioistuimeen huomenna aamulla. Gotovina kuljetetaan Haagiin sotilaskoneella Torrejon de Ardozin sotilastukikohdasta Madridin läheltä.

Gotovinaa syytetään muun muassa 150 Krajinan serbin surmasta ja satojen katoamisesta sekä kymmenien tuhansien serbien ajamisesta pakosalle.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme