KRP: Afganistanin viranomaisiin luodaan yhteyttä

Keskusrikospoliisi kertoo pyrkivänsä parhaillaan luomaan keskusteluyhteyttä Afganistanissa ammuttujen suomalaisten avustustyöntekijöiden surmaa tutkiviin paikallisviranomaisiin.

Yhteyden luomisen välittäjänä toimii Ihaksisen mukaan Suomen Afganistanin-suurlähetystö.

KRP on varautunut lähettämään henkilöstöä Afganistaniin tarvittaessa, mutta toistaiseksi niin ei ole päätetty tehdä, rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo STT:lle.

KRP ei hänen mukaansa ole saanut Afganistanin viranomaisilta tietoa pidätyksistä tutkinnan yhteydessä tai siitä, että jokin taho olisi ilmoittautunut surmien tekijäksi.

Ihaksinen arvioi, että tutkinnasta tulee pitkä. Ulkomaisiin avustustyöntekijöihin kohdistui esimerkiksi viime vuonna useita kymmeniä iskuja Afganistanissa, hän sanoo.  

– Jos niitä (iskuja) on paljon ja ne ovat luonteeltaan jonkin henkilön tai ryhmittymän tällä tavalla tekemiä, niin syyllisten etsiminen on lähtökohtaisesti erittäin vaikeaa.

– Aikaisemmin iskuja ei ole kohdistunut suomalaisiin avustustyöntekijöihin, joten sellaista kokemusta tutkinnan kestosta meillä ei ole.  

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme