Mainos
Mainos

KRP:n asiantuntija Alppien turmasta: Edes ruumiiden siirto ei onnistu yhdessä viikossa

Uhrien tunnistaminen Alppien lentokoneturman jäljiltä on rankkaa ja aikaa vievää työtä. Uhrien suuri määrä ja hankala maasto ovat tuntuvia haasteita tulevassa tunnistustyössä.

– Kun ei puhuta enää kokonaisista vainajista, se vie aina enemmän aikaa, mutta kyllä se onnistuu, sanoo keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön päällikkö Göran Wennqvist.

Uhrit ovat keskellä vaikeakulkuista vuoristomaisemaa, jolle ei kulje teitä. Aivan ensiksi heidät on saatava turmapaikalta pois ja kuljetettua sopivaan tutkimuspaikkaan.

Seuraavaksi työ jakautuu kahteen osaan.

– Osa kerää tunnistustietoja vainajista ja osa kerää elämän aikaisia tunnistetietoja, Göran Wennqvist kertoo.

Samoja tunnistusmenetelmiä käytetään kaikissa kansainvälisissä Interpolin jäsenmaissa tunnistusyksiköissä. 

Varmoina tunnistuskeinoina pidetään joko hammastunnistusta, DNA-tunnistusta tai sormenjälkiä.

– Omaisilta ja sukulaisilta otetaan vertailuun DNA-näytteitä. Hammaslääkäreiltä sekä terveyskeskuksista haetaan terveystietoa. Näitä yhdistämällä se tunnistaminen onnistuu, Wennqvist jatkaa.

Wennqvist arvioi, että edes ruumiiden löytäminen ja siirto eivät onnistu yhdessä viikossa.

– Aikaa kuluu siihen, että kaikki löydetään ja saadaan pois vaikeakulkuisesta maastosta.

Se vain täytyy tehdä – parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön päällikkö Göran Wennqvist

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme