Mainos
Mainos

Kuivatut herkkupalat tappaneet yli 1 000 koiraa Yhdysvalloissa

Kiinassa valmistetut koiranherkut ovat viranomaisten mukaan vaarallisia myös ihmisille.

Yhdysvaltain elintarvikevirasto FDA aloitti maassa myytävien koirien kuivaherkkujen tutkinnan jo vuonna 2007. Elintarvikeviraston viime viikolla julkistamien tilastojen mukaan kuolintapauksia on nyt jo yli 1 000 ja vakavia sairastapauksia peräti 5 600. Lisäksi sairastapausten joukossa on nyt myös kaksi vauvaikäistä lasta, jotka söivät koirien makupaloja vahingossa.

FDA ei edelleenkään ole varma, mistä ainesosasta sairaudet johtuvat, eikä se siksi ole vaatinut valmistajia vetämään tuotteitaan markkinoilta. Vahvaa näyttöä on kuitenkin siitä, että erityisen kohtalokkaita ovat nimenomaan kiinalaista alkuperää olevat tai kiinalaisia ainesosia sisältavat kuivaherkut.

Suurin osa elintarvikevirastolle ilmoitetuista tapauksista on sisältänyt ruoansulatuselimistöön, maksaan tai munuaisiin liittyviä sairauksia. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa ruokahalun sekä aktiivisuuden vähentyminen, oksentelu ja ripuli. Myös lemmikin tarve juoda vettä saattaa lisääntyä huomattavasti.

Valmistusmaa ei takaa turvallisuutta

Koiria tappaneet herkut ovat sisältäneet muun muassa kanaa, ankkaa sekä bataattia. Lainsäädäntö Yhdysvalloissa ei kuitenkaan edellytä ainesosien alkuperämaan ilmoitusta - lemmikkien omistajien on siten miltei mahdotonta varmistaa tuotantoketjun turvallisuutta. Esimerkiksi yleensä laadun takeena pidetty ‘valmistettu kotimaassa’ -merkintä ei sekään takaa juuri mitään: yksittäisiä ainesosia on silti saatettu tuoda Kiinasta.

Tammikuussa 2013 osa valmistajista veti kuivaherkkujaan markkinoilta, kun New Yorkissa sijaitseva laboratorio löysi tuotteista jäämia muun muassa useasta eri lääkeaineesta.

Reilua vuotta myöhemmin helmikuussa 2014 suosittua Waggin’ Train -kuivalihaa myyvä Purina lanseerasi uudelleen osan herkkuvalikoimastaan. Yrityksen mukaan uusissa tuotteissa ainesosat ovat sekä puhtaita että terveellisiä.

Moni koiranomistaja on kuitenkin skeptinen: Purina ei suinkaan lakannut käyttämästä kiinalaisia ainesosia, vaan toimenpiteet liittyivät pääosin Kiinassa sijaitseviin tehtaisiin sekä niiden valvonnan tiukentamiseen.

Lemmikkiliikkeet poistavat Kiina-tuotteita

Valmistajien tehottomuuteen ja epävarmuuteen ovat nyt kyllästyneet myös monet lemmikkien ruokaa myyvät kauppiaat. Esimerkiksi yli 1 300 myymälän Petco-ketju ilmoitti viime viikolla lopettavansa kaikkien kiinalaisia ainesosia sisältävien tai Kiinassa valmistettujen tuotteiden myynnin.

Perässä seurasi niin ikään yli tuhannen myymälän voimin markkinoista kilpaileva Petsmart-ketju. Tuotteiden poistoprojektin uskotaan kestävän jopa vuoden loppuun, sillä molemmilla on myynnissä valtava valikoima esimerkiksi juuri Purinan valmistamia herkkuja. Päätös on siten kova isku Purinalle.

– Tiedämme kyllä, että FDA ei vielä osaa sanoa syytä sairastumisille. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että tilanteen epävarmuus on pahempaa kuin se, että asiasta ei ole vielä todisteita, Petcon toimitusjohtaja Jim Myers sanoi tiedotteessaan viime viikolla.

Myersin mukaan tavoitteena on auttaa valmistajia tuomaan markkinoille turvallisempia tuotteita.

– Teemme yhteistyötä heidän kanssaan ja yritämme yhdessä löytää keinoja siirtää tuotanto kokonaan Yhdysvaltoihin tai muuhun turvalliseen paikkaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme