Mainos
Mainos

Kuka houkutteli humalaisen rattiin? Lapsia kuljettanut bussikuski aiheutti ketjukolarin Tallinnassa

Virossa tutkitaan epätavallista rattijuopumustapausta. Faktaa asiassa on tällä hetkellä vain se, että lähes kolmen promillen humalassa ollut kuljettaja kyyditsi bussilla tanssileirille matkalla olleita lapsia. Ja se, että kuski ajoi matkan varrella Tallinnassa liikennevaloihin pysähtyneen auton perään. Iskun voimasta kolaroitu auto törmäsi puolestaan edeellään olleeseen kolmanteen autoon.

Postimees-lehti kertoo, että onnettomuus tapahtui lauantaina aamupäivällä. Turmabussin kyydissä oli 19 lasta. Kukaan ei loukkaantunut.

Erikoiseksi tapahtuman tekee se, että bussin omistavan firman johtajalla ja lastenleirin vetäjällä on täysin eri näkemykset siitä, kuinka tanakassa maistissa ollut kuski ylipäätään päätyi lapsia täynnä olleen ajoneuvon rattiin.

Bussi kuuluu Pesor Liinid -nimiselle yhtiölle. Sen johtaja Rain-Mati Pesor sanoo lehdessä, että lastenleirin järjestäjä itse houkutteli humalaisen kuljettajan hyppäämään auton rattiin. Tanssileirin vetäja Juri Kuvaitsev puolestaan sanoo, ettei väitteessä ole mitään totuuspohjaa.

Osapuolten versiot tyystin erilaiset

Bussifirman mukaan leirin järjestäjä otti heihin yhteyttä monta kuukautta sitten, mutta mitään kuljetuksia ei oltu sovittu. Elokuun puolivälissä bussifirmaan tuli kirje, jossa kerrottiin, mistä lapset on otettava kyytiin. Bussifirman johtaja sanoo, ettei sopimusta kuljetuksesta syntynyt edelleenkään.

Leiripomo Juri Kuvaitsev on eri mieltä. Hänen mukaansa leiriläisten kuljetus sovittiin.

Viime lauantaina lapset odottivat Lasnamäellä bussia, turhaan. Leirin järjestäjä tarttui puhelimeen ja soitti Etelä-Virossa olleelle Pesorille.

– Sain tuona päivänä yllättäen puhelun Kuvaitsevilta, joka sanoi tilanneensa kuljetuksen kuukausia sitten. Sanoin, että kaikki kuljettajamme ovat ajossa, mene itse varikolle. Siellä voi hyvällä onnella olla joku kuljettaja vaikka pesemässä bussia.

Varikolta löytyikin yksi kuljettaja, jolla oli työnantajan mukaan vapaapäivä, eikä hänellä ollut lupaa ajaa. Humalainen mies oli ollut vain sattumalta bussivarikolla. Pesor ihmettelee, miten leirin johtaja oli onnistunut houkuttelemaan kuskin rattiin.

Leirin järjestäjä Kuvaitsev sanoo, ettei hänen tarvinnut mennä mihinkään bussivarikolle. Hänen luokseen yksinkertaisesti ajoi 20-paikkainen sininen bussi, johon mies istui.

– Ajoimme yhdessä Koorti-kadulle hakemaan lapsia.

Humalainen kuski ajoi aurinkolasit nenällä

Kuvaitsevin mukaan aluksi hän ei huomannut kuljettajan raskasta humalatilaa.

– Hänellä oli silmälasit ja kohta hän laittoi aurinkolasit nenälleen. Peterburi-kadulla huomasin, ettei kuljettaja ole kunnossa. Hän jarrutti erittäin nopeasti, eikä pysähtynyt punaisiin valoihin.

Jonkin ajan kuluttua bussifirman johtaja sai leirin järjestäjältä tiedon onnettomuudesta ja rattijuopumuksesta. 

– Jumalalle kiitos, ettemme ajaneet tieltä ulos. Jos bussifirma väittää, että sekoitan asioita, se on vale. He yrittävät vain paeta vastuuta, lastenleirin järjestäjä Kuvaitsev sanoo.

Rain-Mati Pesor on hämmästynyt.

– Jos ihminen juo pullon olutta, sen jo huomaa. Tärkeää tässä on se, miten järjestäjä voi ottaa humalaisen kuljettajan? Hänhän oli jo ennen ajoa humalassa, bussifirman johtaja pohtii.

Kuljettajan omia kommentteja tapahtumien kulusta ei ole saatu. 64-vuotias kuski tuomittiin pikaoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Tästä hän suorittaa kolme kuukautta. Ajolupa menee vuodeksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme