Mainos
Mainos

Kuka on "fantastista päivää" Michiganissa juhlinut Bernie Sanders?

Yhdysvaltain demokraattien esivaali Michiganin osavaltiossa päättyi eilen yllätystulokseen, kun voiton osavaltiossa vei Bernie Sanders, vaikka mielipidemittaukset olivat ennakoineet ykkössijaa Hillary Clintonille. 

Kuka on tämä ehdokas, joka on Yhdysvaltain presidentinvaalien ennakkouutisissa jäänyt muun muassa Clintonin ja republikaanien Donald Trumpin varjoon?

Sanders syntyi vuonna 1941 New Yorkin Brooklynin kaupunginosassa juutalaisperheen pojaksi.

Hänen isänsä oli syntynyt Puolassa ja äiti puolalais-venäläisen juutalaisen maahanmuuttajaperheen tyttäreksi New Yorkissa. Koulupoikana Sanders oli hyvä urheilussa mutta jo tuolloin myös kiinnostunut politiikasta.

– Jos tyyppi nimeltään Adolf Hitler voittaa vaalit ja sitten 50 miljoonaa ihmistä kuolee, niin politiikka on itse asiassa hyvin tärkeää, Sanders on sanonut.

Koulussa Sanders hävisi ensimmäiset opiskelijakunnan vaalit, mutta kiinnostus politiikkaan säilyi. Hän suoritti Chicagon yliopistossa tutkinnon poliittisessa tieteessä 1964, mutta Yhdysvaltojen tuolloinen poliittinen kuohunta kiinnosti.

Sanders liittyi Chicagossa sosialistiseen liikkeeseen, Nuorten Sosialistiliigaan, joka oli Amerikan sosialistipuolueen nuorisoliitto ja nousi sen puheenjohtajaksi. Sanders toimi aktiivisesti rotujen tasa-arvon puolesta ja muun muassa osallistui Martin Luther Kingin marssiin Washingtonissa 1963.

Läpi 60- ja 70-lukujen Sanders oli mukana rauhanliikkeissä ja väkivallan vastustajien riveissä sekä vasemmistosävytteisessä Liberty Union -puolueessa.

Pormestariksi 10 äänellä

Sandersin nousu alkoi voitolla Burlingtonin pormestarinvaalissa, jossa hän värikkäiden vaiheiden jälkeen voitti viran 10 äänen enemmistöllä.

Hän tuli valituksi 80-luvun aikana kolme kertaa uudestaan. Kongressiin Sanders nousi vuonna 1990.

Hän sai julkisuutta, kun Washington Post -lehti totesi, että edustajainhuoneeseen on tullut ensimmäinen sosialisti, vaikka Sanders oli tullut valituksi riippumattomana.

Sanders jatkui edustajainhuoneessa aina vuoteen 2007 jolloin hänestä tuli Vermontin senaattori.

Sanders on pitänyt kiinni vasemmistosävytteisistä periaatteistaan myös senaattorina ja on tullut valituksi uudelleen. Sanders ilmoitti tavoittelevansa demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta viime vuoden huhtikuussa, samassa Burlingtonin kaupungissa, josta hänen poliittinen uransa alkoi.

Michiganin osavaalien voittopäiväänsä Sanders kuvaili fantastiseksi.

Bernie Sanders Yhdysvallat presidentinvaalit 1

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme