Mainos
Mainos

Kuningas Kaarle Kustaa ottii kantaa Trumpin Ruotsi-lausuntoihin: "On tärkeää tuoda esiin hyviä esimerkkejä Ruotsista"

Kuningas Kaarle XVI Kustaa on ottanut kantaa Ruotsi-keskusteluun, jonka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti viime viikolla.

Kuninkaan mukaan on tärkeää, että mediaorganisaatiot kirjoittavat objektiivisesti Ruotsista ja sen tapahtumista. Hänen mukaansa nyt ei saa luovuttaa, vaan että Ruotsissa kirjoitettaisiin edelleen maassa tapahtuvista hyvistä asioista.

Kaarle Kustaan haastattelu julkaisiin tänään Sydsvenskan-lehdessä. Kuningas on maakuntamatkalla Malmössä ja Lundissa.

– On tärkeää Ruotsin imagolle, että maailmalla raportoidaan hyvistä esimerkeistä, kuningas sanoo.

Trumpin Ruotsissa on ongelmia

Kuningas haluaa tasapainotettua uutisointia nyt, kun Ruotsi on tullut esille negatiivisessa valossa.

Alkuviikosta Tukholman maahanmuuttajavaltaisessa Rinkebyn lähiössä mellakoitiin ja maahanmuuttajataustaiset miehet ottivat yhteen poliisin kanssa. Tapahtumat sekoittivat Ruotsin viralliset vastaukset Trumpille ja uutiskanava Foxille, jotka kertoivat viime viikolla Ruotsin lisääntyvän maahanmuuttajaväestön ja rikollisuuden välisestä suhteesta.

Kuningas korostaa tutkimuksen merkitystä

Kuninkaan mukaan maahanmuuttoasioita on selvitetty Ruotsissa jo pitkään.

– Maahanmuuttajien integroinnista yhteiskuntaan on tehty paljon hyvää tutkimusta Malmön yliopistossa. Ruotsi on pärjännyt hyvin, kun puhutaan tutkimuksesta ja koulutuksesta näistä asioista puhuttaessa, kuningas kertoo.

– On tärkeää saada tietoa näistä tutkimuksista, hän sanoo.

Trumpin kommentit herättivät hämmennystä ja ärtymystä Ruotsissa, jota on pitkään pidetty maahanmuuttajien integraation mallimaana.

Trumpin ruotsalaisten vastustajien mukaan rikollisuus ei ole maassa lisääntynyt viime vuosien aikana, kun maahanmuuttajia on tullut Ruotsiin väkilukuun suhteutettuna ennätysmäärä. Toiset taas sanovat, että ulkomaalaiset tekevät tilastollisesti kaksi kertaa todennäköisemmin rikoksia kuin kantaväestö.

– On tärkeää, että näissä asioissa ei luovuteta. Olen tehnyt tämäN (Ruotsi-kuvan parantamisen) eteen töitä yli 40 vuotta, kuningas sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme