Mainos
Mainos

Irakin joukot kertovat ottaneensa kurdeilta sotilastukikohdan haltuunsa Kirkukissa

Irakissa maan hallituksen joukot kertovat ottaneensa keskeisen sotilastukikohdan haltuunsa kurditaistelijoilta Kirkukin öljymaakunnassa.

Jo aiemmin Irakin joukot ilmoittivat saaneensa hallintaan teitä ja infrastruktuuria lähellä Kirkukin kaupunkia. Irakin joukot ja kurditaistelijat ovat tulittaneet toisiaan tykein varhain tänään.

Kirkuk on kummallekin osapuolelle tärkeä kaupunki, sillä sen ympäristössä tuotetaan lähes puolet Irakin öljystä.

Kurdien edustajan mukaan Irakin keskushallinnon joukot ja kurdijoukot avasivat tykistötulen varhain maanantaina Kirkukin kaupungin eteläpuolella. Irakin armeijalähteet puolestaan kertoivat uutistoimistolle joukkojen ampuneen toisiaan raketein kaupungin eteläpuolella.

Aiemmin tänään kurdiviranomaiset kertoivat Irakin hallinnon joukkojen etenevän Kirkukissa.

Asiasta Twitterissä kertoneen Kurdistanin turvallisuusneuvoston mukaan meneillään on Irakin joukkojen "suuri operaatio", jonka tavoitteena on päästä sisään Kirkukin kaupunkiin sekä vallata alueella sijaitseva sotilastukikohta ja öljykentät.

Irakin hallinto vaatinut kurdeja luovuttamaan kaupungin 

Irakin keskushallinto menetti Kirkukin vuonna 2014, kun maan armeija pakeni äärijärjestö Isisin joukkoja.

Kurdien peshmerga-joukot ottivat kaupungin hallintaansa ja puolustivat sitä menestyksekkäästi Isisiä vastaan. Irakin keskushallinto on vaatinut kurdeja luovuttamaan kaupungin hallintaansa, mutta kurdien peshmerga-joukot ovat kieltäytyneet vetäytymästä.

Irakin armeija oli aiemmin antanut kurdien pershmerga-joukoille ukaasin poistua Kirkukista viimeistään sunnuntain vastaisena yönä, mutta takarajaa lykättiin vuorokaudella, jotta neuvottelut voisivat jatkua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme