Mainos
Mainos

Kuuluisan kaivoksen yllä liikkuu enää vain tuuli

San Josen turmakaivoksessa Atacaman autiomaassa on vuosi onnettomuuden jälkeen hiljaista, autiota ja tyhjää. Kaivosta vartioivan Sergion mukaan kukaan ei ole käynyt paikalla viikkoihin. Pääsisäänkäynnillä heiluu yksinäinen kieltokyltti tuulessa.

Vajaa vuosi sitten paikalla parveili toimittajia, kuvaajia ja uteliaita. Camp Hopeksi nimetyssä telttakylässä asui parhaimmillaan 3 500 ihmistä: kaivosmiesten sukulaisia, ystäviä ja lähikaupungin asukkaita. Pelastustöitä seurasi koko maailma.

Kaksi reilun puolen metrin mittaista kuilua on tukittu sementtikansilla. Niiden kautta kaivosmiehet nostettiin yksi kerrallaan turvaan lokakuun puolivälissä. Jättimäisistä porista, joilla kuilut tehtiin, on jäljellä vain niitä varten valetut betoniperustukset.

Töiden jatkumisesta kaivoksella ei ole tietoa. Kaivoksesta pelastetut mainarit ovat haastaneet sen omistavan San Esteban -kaivosyhtiön oikeuteen ja vaativat suuria vahingonkorvauksia.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme