Mainos
Mainos

Kuva: MTV:n toimittaja Unkarin rajalla – "Käteeni iskettiin väärennetty suomalainen henkilökortti"

Serbian ja Unkarin rajalla partioi Unkarin maahanmuuttovastaisen puolueen, Jobbikin partioita ja poliisi. Toimittajallemme lyötiin käteen väärennetty suomalainen henkilökortti.

Nationalisteilla omat rajapartiot

Kymmenet ihmiset ovat jo aamupäivän ajan ylittäneet Unkarin ja Serbian rajan. Pakolaisia on vastassa poliisin lisäksi nationalistisen ja maahanmuuttovastaisen Jobbik-puolueen jäseniä.

Tällainen on Jobbik-puolue

- Puolue perustettiin vuonna 2003  ”paremman Unkarin puolesta”. Se on nationalistinen, äärioikeistolainen liike.

- Puolueen puheenjohtajana toimii Gábor Vona.

- Puolue tunnetaan erityisesti juutalais- , seksuaalivähemmistö- ja romanivastaisuudestaan.

- Monet puolueen poliitikoista ovat herättäneet kohua rasistisilla lausunnoillaan.

 

– He kertovat olevansa monitoroimassa tilannetta ja auttamassa poliisia, kertoo raja-aluetta kiertävä MTV:n toimittaja Aino Huilaja.

Jobbikin jäsenet sanovat selvittävänsä tilannetta antaakseen siitä ”oikea poliittisen kuvan” maan parlamentille, jonka on määrä ruotia pakolaistilannetta lauantaina. Käsittelyssä on se, pitääkö Unkarin tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaansa.

Suomalainen henkilökortti "löytyi" puskasta

– Yksi pieni yksityiskohta oli mielenkiintoinen. Jobbikin jäsenet kertoivat olleensa aamulla partioimassa ja löytäneensä suomalaisen henkilökortin. Siis tällaisen aivan tavallisen kuvallisen henkilökortin.

Kortti on nyt Huilajan hallussa, ja hän on verrannut sitä suomalaiseen henkilökorttiin. Kortin ”haltija” on 16-vuotis afgaanipoika.  Hologrammi on olematon ja allekirjoitus on tehty käyttämällä kaunokirjoitusfonttia.

 – Jobbikin jäsenten mukaan muitakin tällaisia papereita löytyy puskista ja yleensä ne ovat kreikkalaisia dokumentteja. Kreikassa tehtyjä rekisteröintejä, joista pakolaiset  haluavat päästä eroon päästäkseen muihin EU-maihin.

Partion jäsenet myös väittävät kyseessä olevan järjestäytyneen rikollisuuden. Tätä Huilaja ei allekirjoita.

– Kovin järjestäytynyttä tämä rikollisuus ei voi olla, väärennös on niin huono.

– Voi aiheellisesti kysyä, että onhan varmaan tällä puolueella myös oma lehmä ojassa siinä, että he antavat kansainväliselle medialle tällaisia täkyjä. Itse en nähnyt, että tämä kortti olisi jostain sieltä löytynyt, mutta kyllähän siellä varmasti sitäkin tapahtuu. Papereita heitetään,  koska suurin osa sanoo, ettei heillä ole sellaisia.

Tilanne on Huilajan mukaan sekava, eikä sinisilmäinen sovi olla mihinkään suuntaan. Autonikkunasta hänelle sujautettu kortti päätynee viranomaisille Suomessa.

– Jobbikin läsnäolo rajalla on ristiriitaista, koska hehän ovat maahanmuuttoa vastaan ja nyt he ovat siellä omien sanojensa mukaan myös auttamassa pakolaisia ja poliisia.

Huhut vellovat raja-alueella

Poliisi pyrkii ottamaan rajalle tulevat ihmiset kiinni ja viemään heidät leireille rekisteröitäviksi. Joidenkin tietojen mukaan ihmisiä kuljetettaisiin Serbian rajalle autoilla.

– Tuolta tulee kyllä vanhemmankin sukupolven ihmisiä yli ja täällä on ollut todella kuuma. Yli 30 astetta.

Huilajan mukaan rajaa ylittävät pakolaiset näyttävät erittäin väsyneiltä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme