Mainos
Mainos

Kuva riutuvasta jääkarhusta leviää: ”Ilmastonmuutos on vauhdissa”

Saksalaisen luontokuvaajan Kerstin Langenbergerin julkaisema kuva laihasta jääkarhusta herättää huomiota maailmalla.

Arktisilla alueilla useita vuosia kuvannut Langenberger kuvasi huonossa kunnossa olleen jääkarhun Pohjoisella jäämerellä, Norjan Huippuvuorilla. Palkittu kuvaaja julkaisi kuvan Facebook-sivuillaan.

Turisteille ja luontokuvaajille tärkein syy tulla Huippuvuorille on jääkarhujen näkeminen. Ja kyllä, yleensä löydämme niitä: kauniita, fotogeenisiä, leikkisiä tai metsästyspuuhissa olevia karhuja. Ensivilkaisulla kaikki näyttää olevan entisellään, Langenberger kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Kuva ja kuvaajan omat kokemukset kertovat kuitenkin toista.

Huomaan, että kesät ovat miellyttävämpiä (ja lämpimämpiä) kuin koskaan. Näen jäätiköiden murtuvan, vetäytyvän kymmenistä satoihin metreihin joka vuosi. Näen jään katoavan ennätysvahdilla. Kyllä, olen nähnyt hyväkuntoisia, mutta myös kuolleita ja nääntyviä jääkarhuja.

"Miten populaatio voi olla vakaa, jos siinä on koko ajan vähemmän naaraita ja pentuja?" 

Olen ymmärtänyt, että pyöreät karhut ovat lähes yksinomaan uroksia, jotka ovat ympäri vuoden jäälautoilla. Sen sijaan naaraat, jotka pysyvät maalla synnyttääkseen pentuja, ovat usein laihoja. Kun jäälautat vetäytyvät joka vuosi enemmän ja enemmän, karhut jäävät jumiin maihin, missä ei ole paljoa ruokaa. Ensimmäisenä vuonna ne menettävät ensimmäisen pentunsa, toisena vuonna ne menettävät toisen (ja viimeisen) pentunsa. Vain kerran olen nähnyt emon lähes itsenäisen pennun kanssa. Vain pari kertaa olen nähnyt kauniin pyöreitä naaraita pyöreiden pentujen kanssa. Usein olen nähnyt kauhistuttavan laihoja karhuja (poikkeuksetta naaraita), kuten tämä tässä. Lähes luuranko, joka on loukannut tassunsa.

Langenberger kyseenalaistaakin asiantuntijoiden näkemyksiä, joiden mukaan Huippuvuorten jääkarhupopulaatio on vakaa.

Kysymykseni kuuluu: Miten populaatio voi olla vakaa, jos siinä on koko ajan vähemmän naaraita ja pentuja? Minulla ei ole tieteellistä dataa todistamassa havaintojani, mutta minulla on silmät – ja aivot johtopäätösten vetämiseen. Ilmastonmuutos on kovassa vauhdissa täällä arktisella alueella. Ja on meistä kiinni, muuttuuko tilanne.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme