Mainos
Mainos

Kuva: Tutkijat selvittivät 1400 vuotta vanhan murhan – "Hän oli nuori komea mies, joka kohtasi todella raa'an lopun"

Tutkijat onnistuivat selvittämään 1400 vuotta vanhan murhamysteerin ja mallintamaan raa'an henkirikoksen uhriksi joutuneen miehen kasvot Dundeen yliopistolla, Skotlannissa, yliopisto tiedottaa.

Arkeologit löysivät Skotlannin Black Islen niemimaalla tehtyjen kaivausten yhteydessä luolasta miehen luurangon. Se kiinnitti tutkijoiden huomion, sillä se oli säilynyt erinomaisen hyvin ja jäänyt erikoiseen asentoon. Mies oli kuollessaan jalat ristissä ja hänen raajansa olivat pinteessä kivien alla.

Dundeen yliopiston professori Dame Sue Black tiimeineen tutki jäänteitä ja sai selville, että mies oli kohdannut väkivaltaisen lopun.

– Jäänteitä tutkimalla saimme vain vähän tietoa hänen lyhyestä elämästään, mutta paljon enemmän hänen väkivaltaisesta kuolemastaan, Black kertoo yliopiston tiedotteessa.

Miehen kuolemaan johti ilmeisesti pahoinpitely. Tutkijoiden mukaan miestä iskettiin pään alueelle viisi kertaa todennäköisesti kahdella eri aseella. Vammat kertovat hyökkäyksen raakuudesta.

Iskuista ensimmäinen kohdistui miehen kasvoihin ja katkoi tämän hampaita. Toinen isku mursi miehen leuan ja kolmas sai miehen horjahtamaan maahan ja murtamaan takaraivonsa.

– Neljännen iskun oli määrä päättää miehen elämä, kun todennäköisesti aiemmissakin iskuissa käytetty ase tungettiin hänen kallonsa lävitse ohimon kohdalta miehen maatessa maassa, Black kertoo tiedotteessa.

Viides isku tehtiin tutkijoiden mukaan todennäköisesti toisella aseella, sillä siitä jäi miehen päälaelle aiempia iskuja laajempi reikä. Tutkijoiden mukaan väkivaltainen väkikohtaus sattui joskus vuosien 430 ja 630 välillä.

Vaikka tapahtuneesta on kulunut noin 1400 vuotta, tutkijat onnistuivat luomaan mallinnuksen siitä, miltä mies on eläessään todennäköisesti näyttänyt.

– Hän oli komea nuori mies, joka kohtasi todella raa’an lopun. Hän sai ainakin viisi vakavaa päävammaa, Black kuvailee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme