Mainos
Mainos

KUVAT: 9/11-museon "mauton turistikrääsä" suututti amerikkalaiset

Viime viikolla New Yorkissa WTC-iskujen muistoksi avatun museon kaupassa myydään muun muassa juustolautasia, korvakoruja, pehmoleluja ja huppareita.

Museosta riideltiin jo ennen avajaisia, kun omaiset kyseenalaistivat kaupungin päätöksen siirtää yli tuhannen uhrin tunnistamattomat jäänteet 70 metrin syvyyteen rakennuksen kellariin. Skandaali sai pian jatkoa, kun yläkertaan avattiin muistoesineitä myyvä liike.

“Pieni kauhukauppa” haukkumanimen saanut putiikki tarjoaa muun muassa iskussa tuhoutuneilla torneilla kuvitettuja Darkness (pimeys) -huppareita (28 euroa), korvakoruja (50 euroa), silkkihuiveja (70 euroa) sekä iPhone-koteloita (9 euroa).

Vierailija voi ostaa myös Kiinassa valmistettuja koirien vaatteita (16 euroa), pehmoleluja (9 euroa) ja leluautoja (11 euroa).

Viikon lopulla valikoimaan lisättiin myös juustolautanen, josta tuli keskeinen osa museota kritisoivien ja sen johdon välistä kiistaa.

Amerikan mantereen muotoiselle lautaselle on pienin sydämin merkattu iskujen kohteet: New York, Washington D.C. sekä Pennsylvania.

– Juustolautanen on täydellinen lahja heille, jotka haluavat tarjoilla brie-juustoa ja keksejä muistellessaan uhreja, jotka viettivät elämänsä viimeiset sekunnit täyden kauhun vallassa, kirjoittaa muun muassa uutissivusto Death and Taxes.

“Tuotteet valittiin hienotunteisesti”

Museon johdon mukaan tuotemyynnissä ei kuitenkaan ole kyse voiton tahkoamisesta tai kulutushysteriasta.

Yli 700 miljoonaa dollaria (500 milj. euroa) maksanut museo ei pärjää pelkkien pääsymaksujen tai lahjoitusten voimin. Kaikki tuotto menee museon ylläpitoon.

– Tuotteet valittiin todella tarkasti ja hienotunteisesti, museon edustaja Michael Frazier kommentoi lähettämässään tiedotteessa.

Frazierin mukaan lisätulot ovat välttämättömiä vuosittaisten 63 miljoonan dollarin (46 milj. euron) ylläpitokustannusten kattamiseksi.

Museon henkilökunta kertoi MTV Uutisille kaupan käyvän hyvin: suosituimpia tuotteita ovat muun muassa astiat, avaimenperät ja vaatteet.

“Kauhukaupan” krääsävalikoimaa puolustavat muistuttavatkin, että 9/11-museo ei suinkaan ole yksin.

– Juutalaisten joukkomurhalle omistetussa museossa Washingtonissa on kauppa. Oklahoman 1995 pommituksen museossa on kauppa. Pearl Harborin muistomerkillä on useita kauppoja. Tämä koko maa on yksi iso 9/11-lahjatavarakauppa. Mitä sitten, jos meillä on yksi lisää?, kommentoi puolestaan Bostonissa asuva toimittaja Luke O’Neil.

“Tanssia hautojen päällä”

Muutaman viikon kuluttua tiloihin avataan myös 9/11-ravintola.

Hankkeen taustalla on paikallinen ravintolamoguli Danny Meyer, jonka suunnittelema Pavillion Cafe tarjoilee tutun ja turvallisen amerikkalaisruoan ohella paikallisia viinejä sekä lähialueilla tuotettua olutta.

Meyerin mukaan museossakävijät tarvitsevat paikan, jossa rentoutua ja rauhoittua. Ravintolauutinen otettiin New Yorkissa vastaan järkyttyneissä tunnelmissa - ruokailua tiloissa, jossa on myös yli 1 000 uhrin jäänteet, pidetään vastenmielisenä.

– Emme perusta ravintolaa rahan takia. Haluamme vain tarjota miellyttävän elämyksen vierailijoille ja osa tuotoista menee museon ylläpitoon, Meyer puolustatui New York Post -lehdessä viikonloppuna.

Meyerin selitykset kaikuivat kuitenkin kuuroille korville käytyä ilmi, että vain muutamaa päivää aiemmin samassa tilassa oli järjestetty VIP-juhlat museon johdolle sekä sponsoreille. Daily News -lehden mukaan uhrien hautapaikkaan pyrkineitä omaisia käännytettiin ovelta vedoten yksityistilaisuuteen.

– Viime päivien tapahtumat ovat kertakaikkisen kammottavia, kuvottavia ja järkyttäviä. Siellä he myyvät koruja ja tanssivat - minun poikani haudalla, toteaa New Yorkin palolaitoksen apulaispäällikkö Jim Riches MTV Uutisille.

Osa Richesin iskussa kuolleen pojan jäännöksistä on tällä hetkellä museon kellarissa. Omaiset jatkavatkin nyt kampanjointia jäänteiden siirtämiseksi toisiin tiloihin ja kauemmaksi museosta, kaupasta sekä ravintolasta.

Syyskuun 11. päivänä 2001 World Trade Centeriin tehdyssä iskussa kuoli lähes 3 000 ihmistä. New Yorkissa avattiin tragedian muistoksi museo 21. toukokuuta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme