Mainos
Mainos

KUVAT: Briteissä sateisinta sataan vuoteen – vain myrskybongarit innoissaan

Monella on sellainen mielikuva, että Britanniassa tarvitaan sateenvarjoa harva se päivä. Nyt kuitenkin myös saarivaltakunnan asukkaat ovat yltyneet valittamaan liiallisesta sademäärästä.

Sadetta on nimittäin piisannut Britanniassa enemmän kuin aikoihin, tammikuussa oli sateisinta yli sataan vuoteen. Vettä on tullut ainakin kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna.

Tilanne on ollut kaikkein huonoin Etelä-Englannissa. Runsaan sademäärän lisäksi Britanniaa on piinannut myös myrskyinen sää. Myrskytuulet ovat pahentaneet tilannetta työntämällä yhä enemmän ja enemmän vettä kohti rannikkoa korkeiden tulvavuoksien aikana.

Myrsky murtanut kalliota

Myrskyjen voima on ollut niin valtava, että muun muassa Kanaalin rannikolla aallot ovat murskanneet kymmenien metrien korkuisia kalliopilareita.

Lontoossa puolestaan Thamesin jättipato on jouduttu nostamaan melkein päivittäin. Ilman patoa koko Itä-Lontoo ja valtavat alueet kaupungin eteläosia olleet veden alla.

Myöskään ydinkeskusta ei olisi säästynyt – jopa Big Ben ja parlamenttitalo olisivat joutuneet tulvavuoksen jalkoihin ilman patoa.

Somersetin kreivikunnassa on parhaillaan valtavat alueet tulvan alla – ja luultavasti pysyvätkin viikkokausia.  Jouluna alkaneet sateet ovat kyllästaneet maaperän niin pahasti, etta kaikki taivaalta tuleva jää maan pinnalle.

Ympäristöministeri: Ilmastonmuutos on satua vaan

Tulvatorjuntaa Britanniassa harrastetaan yhä enenevässä määrin vapaaehtoisvoimin.

Periaattessa tulvatorjunnasta vastaa ympäristövirasto, mutta sen määrärahoja on leikattu reippaasti käynnissä olevan ankaran säästökuurin takia.

Seuraavien kuukausien aikana ympäristöviraston henkilökunnasta saa lähtöpassit melkein viidennes ja vastaavankaltaiset supistukset tulevat myös määrärahoihin.

Viraston johto on varoittanut tilanteen pahenemisesta, kun ilmastomuutoksen myötä tammikuun sateiden ja myrskyjen kaltaiset ääri-ilmiöt yleistyvät.

Britannian ympäristöministeri ehti tosin todeta, ettei ole huolissaan ja että hän ei usko ääri-ilmiöihin – vaikka seisoikin polviaan myöten vedessä keskellä länsienglantilaista kaupunkia ilmoittaessaan ilmastonmuutoksen olevan satua vaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme