Mainos
Mainos

Kuvat: Sankka saastepilvi piinaa Koillis-Kiinaa – ilmansaasteita 50-kertaisesti yli WHO:n suosituksen

Sunnuntaina ilmansaasteiden määrä Koillis-Kiinassa sijaitsevassa Shenyangissa oli 50-kertaisesti yli Maailman terveysjärjestön WHO:n pienhiukkaspitoisuussuositusten.

Aktivistien mukaan saastetilanne on kaupungissa pahin koskaan.

Shenyang on teollisuuskaupunki, joka tunnetaan erityisesti kivihiilikaivoksista. Ilmanlaadun epäillään huonontuneen, kun kaupungin asukkaat ovat laittaneet kotiensa lämmitykset päälle talven kynnyksellä. Valtaosa lämmityksistä toimii kivihiilellä.

AFP:n haastatteleman ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistin Dong Liansain mukaan Shenyangissa on rikottu ennätyksiä.

– Viime vuosina keräämiemme tietojen mukaan näyttää siltä, että tämä on korkein koskaan mitattu PM 2.5-luku.

PM 2.5 kuvastaa keuhkoihin hengitysilman kautta tunkeutuvien haitallisten pienhiukkasten määrää. Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaan vuorokauden keskimääräinen pienhiukkaspitoituus tulisi olla alle 25 migrogrammaa kuutiometriä kohden.

Shenyangissa mitattiin sunnuntaina lukemat 1400, Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan kertoo.

BBC huomauttaa, että lukua ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Viranomaiset ovat arvioineet, että ilmansaasteista johtuva sankka sumupilvi on kaupungin yllä vielä useita päiviä.

Lentoja peruttu, sairaalat ruhkautuneet

Ilmansaasteet ovat johtaneet kymmenien lentojen perumiseen Liaoningin maakunnassa. Myös valtateitä on suljettu huonon näkyvyyden takia ja sairaalat ovat Xinhuanin mukaan ruuhkautuneet hengitystieinfektioista kärsivistä potilaista.

Ilmansaasteet piinaavat myös muita nopeasti kehittyviä kiinalaisia kaupunkeja. BBC:n mukaan aikaisemmin tänä vuonna Kiinan ympäristöministeri on ilmoittanut, että vuonna 2014 vain kahdeksan maan 74 suurkaupungista läpäisi hallinnon asettamat ilmanlaatuasetukset. 

Valtiollinen uutistoimisto Xinhua kysyi Twitterissä, onko ilmansaastekuvissa kyse kuvitelmasta vai tuomionpäivästä.

WHO:n mukaan ilmansaasteet tappavat miljoonia ihmisiä vuosittain. Viime vuonna julkaistun raportin mukaan vuonna 2012 noin seitsemän miljoonaa ihmistä kuoli ilmansaasteiden aiheuttamiin sairauksiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme