Mainos
Mainos

KUVAT ja VIDEO: Sisunautti Tim Kopra tiimeineen laskeutui Maahan puolen vuoden avaruusmatkan jälkeen - "He näyttivät vähän vihreiltä"

Sisunauttina tunnettu suomensukuinen astronautti Tim Kopra on laskeutunut Kazakstaniin. Amerikkalainen Kopra, venäläinen kosmonautti Juri Malentshenko sekä brittiläinen Tim Peake palasivat maan pinnalle vietettyään 186 päivää kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Laskeutuminen ISS:ltä Kazakstanin arolle kesti noin kolme tuntia.

Kaikki kolme miestä voivat hyvin. Heidät jouduttiin kuitenkin kantamaan pois laskeutumispaikalta, sillä pitkä avaruudessa oleskelu surkastuttaa lihaksia ja vaikeuttaa liikkumasta. - Laskeutumismoduuli laskeutui kyljelleen, minkä jälkeen tiimi saatiin nopeasti ulos. Tiimi vietiin telttaan jossa he pääsevät eroon puvuistaan, kertoi venäläinen kosmonautti ja avaruusvalmentaja Valeri Korzun kosmonauttien valmennuskeskus Gagarinista.

- Koko tiimi voi hyvin. Sanoisin että Maletshenko on ykkönen, Peake kakkonen ja Tim Kopra kolmonen sen suhteen, miten he voivat.

Venäläiskosmonautin mukaan koko tiimi näytti "vähän vihreältä" laskeutumisen jälkeen.

- Tämä on täysin normaalia, sillä laskeutumismoduuli pyöri ympäri useita kertoja . Näin tapahtui sekä laskeutumisvarjovaiheessa että G-voimien kohdistuessa moduuliin, joten kun he laskeutuivat he olivat vähän vihreitä.

Sibelius-raha ja Kalevala-mitali avaruuteen

Kopra on sukujuuriltaan suomalainen. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Kopra on pitänyt suomalaistaustaansa esillä, sillä hän on vienyt avaruuteen muun muassa Jean Sibelius -juhlarahan ja Kalevala-mitalin. Hän onkin saanut lempinimen sisunautti.  

Toiselta avaruuslennoltaan 3. elokuuta 2009 Kopra soitti avaruudesta presidentti Tarja Haloselle videopuhelun Kultarantaan. 

Toukokuussa Kopra julkaisi Twitter-tilillään ylläolevan, avaruudesta otetun kuvan Suomesta.  "Terveiset @Suomi - Kuinka kaunis maa", Kopra twiittasi englanniksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme