Mainos
Mainos

Suru muuttumassa raivoksi: "Amerikkalaisten ruumiit olisi jo haettu"

Itä-Ukrainassa etsitään edelleen torstaisen lentoturman uhreja. Kapinalliset ovat lastanneet ruumissäkkejä jäähdytettyihin juniin.

Hollantilaiset tutkijat ovat päässeet tekemään ruumiinavauksia Itä-Ukrainassa sijaitsevalla juna-asemalla Torezissa, jossa ruumiita on säilytetty junavaunuissa kapinallisten hallitsemalla alueella.

Ruumiiden kuljettamista ja tutkimista on haitannut se, että kapinalliset eivät ole päästäneet riippumattomia tutkijoita tätä ennen alueelle.

Wall Street Journal -lehden toimittajan mukaan uhrien kohtelu on ollut kaukana länsimaisesta onnettomuustutkinnasta. Lehden mukaan vielä sunnuntaina kymmenet ruumispussit lojuivat kuumassa auringossa ja haju leijui vahvana ilmassa.

Toimittajien kulkua rojun keskellä ei rajoitettu mitenkään ja yksi toimittaja meni jopa penkomaan pellolla lojunutta matkalaukkua.

Nestettä valuvat ruumispussit pinottiin junavaunuihin, jotka eivät kuitenkaan liikkuneet mihinkään. Pusseja heiteltiin päällekäin - joidenkin tietojen mukaan niitä myös raahattiin kantamisen sijaan.

Uutistoimisto AP:n haastatteleman veturinkuljettajan mukaan junien jäähdytysjärjestelmät olivat sunnuntain ja maanantain välisen yön pois päältä. Syytä tähän ei ole tiedossa.

Huhujen mukaan ruumiita olisi kohdeltu muutenkin epäasiallisesti. Kapinallisten on kerrottu varastelleen uhrien matkatavaroita, lompakoita ja koruja. Vahvistusta huhuille ei kuitenkaan ole saatu.

Tiedot ruumiiden epäasiallisesta kohtelusta ovat järkyttäneet erityisesti omaisia. Suru on muuttumassa vihaksi, kun kansainvälinen painostus ja apu on vaikuttanut olevan olematonta.

– Jos 200 Yhdysvaltain kansalaista olisi makaamassa siellä tuolla tavoin, olisi jotain jo tapahtunut, 17-vuotiaan turmassa kuolleen hollantilaistytön isä sanoi lehdelle. 

– Mutta mitä me teemme? Kyselemme kohteliaasti kapinallisilta.

Tyttö oli matkalla ansaitulle lomalle suoritettuaan koulunsa loppukokeet.

– Viimeiset sanani tyttärelleni olivat, että pidä itsestäsi huolta ja nauti lennosta, surun murtama isä kertoo.

Suurin osa matkustajista on hollantilaisia. Omaisilta kerätään nyt DNA-tietoja, mutta kukaan ei tiedä, milloin ja miten tietoja tullaan käyttämään.

Hollannin suurlähettiläs Kaas Van Beer kuvailee tilannetta ennennäkemättömäksi.

– Olemme olleet mukana monelaisissa katastrofeissa, mutta emme koskaan tällaisessa.

Turma-alueella on työskennellyt parisataa Ukrainan viranomaista sekä 800 vapaaehtoista. Mukana on ollut paikallisia kaivostyöläisiä, jotka ovat pakanneet ja kuljettaneet ruumiita.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme