Mainos
Mainos

Kuvat teinipojan hurjasta löydöstä: Sodanaikainen lentokone ja ihmisjäänteet pellon uumenissa

Tanskassa teini-ikäisen pojan kotiläksyt toisesta maailmansodasta muuttuivat kovin todeksi, kun poika löysi isänsä kanssa suvun pellolta sodanaikaisen saksalaiskoneen jäänteet ja pilotin luurangon jäänteet.

Asiasta kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:n Pohjois-Jyllanin aluetoimitus ja BBC.

14-vuotias Daniel Rom Kristiansen löysi saksalaisen Messerschmitt-koneen jäänteet ja myös koneen lentäjän jäänteitä ruohopellolta isänsä kanssa. Löydön jäljille johdatti Danielin isän, Klaus Kristiansenin isoisän tarina sota-ajalta, jonka mukaan pellolle oli syöksynyt lentokone vuonna 1944.

– Kun kuulin, että pojalle oli annettu kotiläksyksi tehdä tutkielma toisesta maailmansodasta, niin heitin vitsillä, että mennään etsimään se lentokone, joka on tippunut tuonne pellolle.

Isä ja poika varustautuivat metallinpaljastimella ja suuntasivat ulos. He eivät oikeasti olettaneet löytävänsä mitään. Klaus Kristiansein nimittäin oletti, että vaikka kone olisikin itseasiassa syöksynyt maahan suvun pelloille, niin koneen jäänteet olisi viety aikapäiviä sitten pois.

Kaksikon yllätykseksi metallinpaljastin kuitenkin hälytti ja lopulta naapurilta lainatun kaivinkoneen avulla he kaivoivat esiin koneen osia. He löysivät ME 109 Messerschmitt -koneen moottorin, Saksan ilmavoimien aseita ja pilotin jäänteitä, muun muassa luita ja kankaanpalasia.

– Löysimme myös henkilökohtaisia tavaroita, kirjoja, lompakon, missä oli rahaa. Emme koskeneet tavaroihin, vaan laitoimme ne pusseihin. Museo pitää nyt tavaroista huolta ja luulen, että niissä on paljon tietoja, kertoo Klaus Kristiansen BBC:lle.

Maanviljelijä otti löydöstä yhteyttä sotahistorioitsijoihin ja paikallisiin viranomaisiin.  Pelto on nyt eristetty, koska viranomaiset tutkivat, ettei koneesta ole jäänyt pellolle sodanaikaista pommia, joka voi räjähtää näiden vuosien jälkeen. Saksalaispilotin jäänteet tutkitaan ja tunnistetaan asiantuntijoiden toimesta ja jäänteet palautetaan jossain vaiheessa Saksaan haudattavaksi.

– Isoisäni kertoi paljon tarinoita. Jotkut olivat totta, ja jotkut taas eivät. Tämä olikin totta. Ehkä minun olisi pitänyt kuunnella häntä enemmän silloin kun hän oli elossa, pohtii isä Kristiansen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme