Mainos
Mainos

Kuvat: Terassia koristanut kivi paljastui 1000 vuotta vanhaksi aarteeksi – riimukiveä etsitty 200 vuotta

Tanskalainen maanviljelijä oli pitänyt 1000 vuotta vanhaa riimukiveä puutarhaterassillaan, kun huomasi, että siinä on kirjoitusta.

Ydbyn riimukivi oli ollut kadonneena 200 vuotta ennen kuin se vahvistettiin löytyneeksi Thyn alueelta tällä viikolla. Maanviljelijä Ole Kappel oli ottanut yhteyttä Thyn kaupunginmuseoon, kun hän huomasi terassillaan olleessa kivessä kirjoitusta.

Kappel oli löytänyt kiven 25 vuotta sitten ostamaltaan maatilalta.

Kivi vahvistettiin alkuviikosta Ydbyn riimukiveksi. Arkeologi Charlotte Boje Andersenille kiven löytyminen oli yksi hänen uransa kohokohdista.

– Tämä vahvistaa, että Thy ja Limfjordenin länsiosa oli keskeinen paikka viikinkiaikana, hän kertoo Tanskan kansallismuseon tiedotteessa.

Ydbyn riimukivi oli ollut kadonneena 200 vuotta. Viimeinen todiste kivestä on vuodelle 1767 päivätty piirustus, johon vertaamalla löydetty kivi vahvistettiin Ydbyn kiveksi.

Kiveä on etsitty menestyksettä vuodesta 1850. Andersenin mukaan kaikki viittaisi siihen, että kiveä olisi käytetty talon perustuksissa 200 vuotta sitten.

Kivi on hajonnut useampaan osaan ja osista on löydetty kolme. Epäillään, että osia olisi ainakin kahdeksan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme