Mainos
Mainos

Kuvat: Toinen pyörätuolissa, toinen sydänvaivoista toipuvana – Clinton ja Jeltsin neuvottelivat Helsingissä toipilaina

Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat Helsingissä 20.3.1997, molempien terveys horjui – tosin eri tavoin.

Kokous piti järjestää alunperin Washingtonissa, mutta Jeltsinin terveydentila ei sallinut matkustamista Yhdysvaltoihin. Sitten presidentti Martti Ahtisaari tarjosi kokouspaikaksi Helsinkiä. Clintonille taas oli tehty juuri polvileikkaus, joka vaikeutti tämän liikkumista. 

MTV Uutiset julkaisee jutun uudelleen 30. maaliskuuta Vladimir Putinin vihjattua, että hän voisi tavata Donald Trumpin Suomessa kesällä.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton oli ollut polvileikkauksessa juuri ennen Helsingin-matkaansa, ja kuntoutus oli kivulloista. Clinton joutui liikkumaan pyörätuolilla, ja hänen siirtymisiään salailtiin tämän vuoksi vieläkin enemmän kuin valtiovierailuilla yleensä. Esimerkiksi vaivalloisen autoon siirtymistilanteen näkeminen oli estetty suurilla verhoilla. 

Venäjän presidentti Boris Jeltsinille oli tehty sydämen ohitusleikkaus vain muutamaa kuukautta aikaisemmin, ja tammikuussa häin sairastui lisäksi keuhkokuumeeseen. Hän oli sairastellessaan pystynyt hoitamaan suurimman osan tehtävistään, mutta muun muassa suunniteltu virkamatka Hollantiin oli jouduttu perumaan. Myös Jeltsinin alkoholinkäytöstä huhuttiin jo tuolloin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme