Mainos
Mainos

KUVAT: Vietnamin sodan päättymisesta 40 vuotta – Suomessakin marssittiin

Vietnamissa järjestetään tänään suuri sotilasparaati silloisen Saigonin kaupungin romahtamisen ja Vietnamin sodan päättymisen kunniaksi. Saigon on nykyiseltä nimeltään Ho Chi Minh.

40-vuotta sitten Pohjois-Vietnamin kommunistijoukot valloittivat Etelä-Vietnamin pääkaupungin Saigonin yhdistäen valtiot.

Vietnamin sotaa pidetään jatkeena pääosin Ranskan käymälle Indokiinan sodalle. Yhdysvallat oli aluksi neuvonantajana Vietnamissa, mutta Tonkinin lahden välikohtauksen jälkeen Yhdysvallat lisäsi sotilaiden määrää.

Taistelut käytiin pääasiassa Pohjois-Vietnamin alueella. Pohjoista avustivat Kiina ja Neuvostoliitto. Yhdysvallat, varsinkin sen korkein johto, pelkäsi, että mahdollinen kommunistinen hallinto ryhtyisi levittämään aatetta Vietnamista lähialueille ja eteenpäin.

Yhdysvaltalaisten joukkojen osalta vihollisuudet päättyivät vuonna 1973 vetäytymiseen, mutta Yhdysvaltojen tukema Etelä-Vietnamin hallitus jatkoi sotaa vuoteen 1975, jolloin Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat Saigonin.

Vietnamissa palveli noin 2,6 miljoonaa yhdysvaltalaissotilasta. Noin 500 000 kerrallaan. Sota vaati noin 58 000 yhdysvaltalaisen hengen.

Etelä-Vietnamin puolella kuoli 230 000 etelävietnamilaista. Pohjois-Vietnamin puolella kuoli 1,1 miljoonaa pohjoisvietnamilaista sotilasta. Vietnamin sodassa kuoli kaksi miljoonaa siviiliä. Sota synnytti myös käsitteen venepakolinen.

Sotaa vastustettiin USA:ssa erittäin voimakkaasti ja se jakaa edelleen kansan mielipiteet. Sota vaikutti erittäin suuresti Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan ja yhteiskunnan eri rakenteisiin.

Myös Euroopassa oli sodanvastaisia mielenosoituksia. Suomi ei ollut poikkeus. Tuhannet ihmiset marssivat sotaa vastaan useaan kertaan mm. Helsingin keskustassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme