Mainos
Mainos

Kyllä-leiri korostaa Britannian EU-eron talousvaikutuksia, ei-leiri vetoaa tunnepuoleen – "EU on helppo syntipukki"

Viimeisimpien mielipidemittauksien mukaan Britannian kyllä- ja ei-leirit ovat lähes tasoissa, ja kampanjointi jatkuu kiivaana. Asiantuntija uskoo äänestysvilkkauden lopulta ratkaisevan Britannian ja EU:n tulevaisuuden kohtalon.

Britannia äänestää EU-jäsenyydestään 23. kesäkuuta. EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula uskoo Britannian pysyvän EU:n jäsenenä.

– Veikkaan, että britit päätyvät jäämään, Ylikarjula arvioi Huomenta Suomen lähetyksessä.

Mielipidemittauksissa jäsenyyden kyllä- ja ei-leirit ovat lähes tasoissa. Ylikarjulan mukaan on kuitenkin hankalaa arvioida, miten hyvin kyselyjen tulokset vastaavat todellisuutta.

Muutaman päivän päästä koittavaan äänestykseen voi vaikuttaa loppumetreillä pienetkin asiat. Ylikarjula arvioi, että kansanedustaja ja EU-jäsenyyden kannattaja Jo Coxin murhatapauksella voi ollla joitakin vaikutuksia äänestykseen.

– Mitkä tahansa asiat voivat vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Tärkeintä on äänestysvilkkaus, sillä mitä korkeammaksi äänestysprosentti nousee, sitä todennäköisemmin Britannia säilyy jäsenenä.

Ylikarjulan mukaan tämä johtuu siitä, että erityisesti monet nuoret ovat jäsenyyden kannattajia, mutta äänestäjinä he eivät ole innokkaimmasta päästä.

Kampanjat painottavat eri asioita

Kampanjoiden tasolla ei-leirissä on vedottu äänestäjien tunnepuoleen, kun taas kyllä-puoli korostaa eron aiheuttamia taloudellisia haittoja.

– Brexit-puolella kampanjointi keskittyy identiteettikysymyksiin. Koetaan, että Bryssel päättää liikaa asioista, vaikka tosiasiassa moni asia edelleen kansallisvaltioiden päätettävissä. EU on helppo syntipukki monille asioille, Ylikarjula sanoo.

Eroa kannattavia hiertävät myös maahanmuuttokysymykset, vaikka Ylikarjulan mukaan Britannia ei pärjäisi ilman maahanmuuttoa.

Jäsenyyttä kannattavien puolella tunnepuoleen vetoaminen on taas unohtunut.

– Kyllä-puoli on keskittynyt talouskysymyksiin vetoamiseen. Kampanja nojaa vahvasti faktoihin, vaikka se kaipaisi tunnepuolta mukaan.

Katso yllä olevalta videolta, miten kansanedustaja Sampo Terho (ps.) arvioi Britannian EU-äänestyksen päättyvän. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme