Mainos
Mainos

Kymmenet maat rajoittavat hiv-positiivisten matkustamista

Hiv-positiivisten matkustaminen on edelleen hankalaa ympäri maailmaa. Arviolta 70 maata rajoittaa hiv-positiivisten liikkumista jollakin tapaa.

Kaikkiaan 13 maata, muun muassa Yhdysvallat ja Kiina kieltävät hiv-positiivisten rajanylitykset kokonaan. Lisäksi monessa maassa siirtolaista odottaa karkotus, mikäli hän paljastuu hiv-positiiviseksi.

YK:n aids-ohjelma UNAIDS kamppailee matkustusrajoituksia vastaan, koska mikään muu sairaus ei estä ihmistä pääsemästä tiettyyn maahan. Lisäksi hiv on sairautena huomattavasti vaikeammin tarttuva kuin esimerkiksi keuhkosairaus sars.

Nykyaikainen hivin lääkehoito on tehokas. Jos tartunta tulee ilmi ajoissa, saadaan virusmäärä usein painettua lääkkeillä niin alas, ettei sitä edes havaita tutkimuksissa.

- Virus ikään kuin nukkuu ihmisen elimistössä, kuvailee ylilääkäri, dosentti Matti Ristola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien klinikalta.

LUE MYÖS:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme