Mainos
Mainos

Kymmenettuhannet lapset joutuneet hyväksikäytön uhreiksi Filippiineillä – myös omat vanhemmat kauppaavat lapsiaan

Filippiineistä on tullut lasten verkkohyväksikäytön kärkimaita. Asiasta uutisoi sanomalehti The Guardian.  

Nopeiden verkkoyhteyksien yleistyminen, kansainvälisten rahansiirtojen helpottuminen ja filippiiniläisten suhteellisen hyvä englanninkielen taito ovat luoneet perustaa rikollisbisnekselle, jossa lasten hyväksikäyttöä taltioidaan ja myydään verkon kautta kaikkialle maailmaan. 

YK:n arvion mukaan Filippiineillä jo kymmeniä tuhansia lapsia kaupataan pedofiileille verkon kautta.  

Guardianin mukaan lapsikauppa on myös siirtynyt osittain pois suurten rikollisverkostojen käsistä: sitä harjoittavat osassa tapauksista lasten omat perheet. Lehden mukaan maassa on alueita, joissa lasten verkkohyväksikäytöstä on tullut yksi köyhien perheiden yleisimmistä tavoista ansaita rahaa. 

Miljardibisnes piilossa 

Rikollisessa toiminnassa arvioidaan liikkuvan jopa miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta rahaa. Tarkkaa summaa on vaikea määrittää, sillä kyse on anonyymeistä, usein pienistä rahansiirroista, joissa liikkuu noin 5–200 dollaria kerrallaan. 

– Uskon, että se, minkä näemme, on vain pieni osa kaikesta tapahtuvasta hyväksikäytöstä. Siinä liikkuvat suuret rahat, Britannian valtion rikostentorjuntayksikkö NCA:n Kaakkois-Aasian vastaava Stephanie McCourt kertoo Guardianille.

Suoratoistosta ei jää todisteita 

Filippiineillä tapahtuvaa hyväksikäyttöä on internetin välityksellä mahdollista seurata mistä tahansa, joten rikollisen bisneksen asiakkaita joudutaan jäljittämään ympäri maailman.

Yhä useammin hyväksikäyttömateriaalista maksavat valitsevat seurata tapahtumia suoratoistona salattujen ohjelmien kautta. Se vähentää kiinni jäämisen mahdollisuuksia entisestään, sillä suoratoistosta ei tallennu koneelle raskauttavaa materiaalia kuten kuvia.   

Myös hyväksikäyttöä Filippiineillä kuvaavia on ollut vaikea saada oikeuden eteen. Koska verkon lapsikauppaan käytetty tekniikka kuten webkamerat ovat helposti saatavilla, toimintaa voidaan pyörittää piilossa yksityiskodeissa. Jos hyväksikäyttäjä on perheenjäsen, lapset eivät yleensä myöskään halua todistaa heitä vastaan. 

Suoratoistona netin kautta levitettyä hyväksikäyttömateriaalia käsittelevien rikosjuttujen määrä on ollut Filippiineillä kasvussa viime vuosina. Viime vuonna tällaisia rikosjuttuja tutkittiin 167.  

Australian poliisin Manilan tutkimusyksikköä johtavan verkkohyväksikäyttöjä tutkivan Paul Hopkinsin mukaan se on vain jäävuoren huippu. Tapausten todellinen määrä on hänen mukaansa "hirviömäinen". 

Tuomioita suoratoistona levitetystä hyväksikäytöstä on annettu Filippiineillä vasta kaksi. Kaikki muut käsittelyt ovat yhä kesken. 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme