Mainos
Mainos

Kymmenettuhannet vaelsivat jalan pois Tukholman keskustasta, kirkko tarjosi latureita motissa oleville

Kymmenettuhannet ovat matkaneet tänään kotiin Tukholman ydinkeskustasta jalan, koska metro- ja junaliikenne ovat olleet pysähdyksissä keskustan alueella iskun takia.

Tukholmassa perjantai-iltapäivänä tehty kuorma-autoisku pakotti kymmenettuhannet kulkemaan keskustasta kotiin jalan ja monen tukholmalaisen peruuttamaan tai muutamaan iltasuunnitelmiaan. Moni jäi mottiin ydinkeskustaan, kun julkinen liikenne ei kulkenut.

Poliisi kehotti ihmisiä poistumaan nopeasti ydinkeskustasta ja pysymään sieltä poissa vielä tänä iltanakin.

– Älkää jääkö tänne. Täällä ei ole turvallista, kuulutti poliisi megafoniin Tukholman päärautatieasemalla, kertoi Dagens Nyheter.

Kaikki metro- ja junaliikenne keskeytettiin, mutta nyt 
metro on jo lähtenyt käyntiin. Se ei kulje vielä ydinkeskustaan Hötorgetille ja T-centralenille asti.

Kirkko tarjosi latureita motissa olleille

Suuri osa Tukholman ydinkeskustasta ja esimerkiksi Sergelin torin alueesta eristettiin Drottninggatanilla tehdyn iskun jälkeen, jossa kuoli poliisin mukaan ainakin neljä ihmistä ja useita haavoittui, kuin kuorma-auto ajoi päin väkijoukkoa ja sitten päin tavaratalo Åhlensia.

Ulkoministeriön tiedossa ei ollut suomalaisuhreja, mutta useita suomalaisia oli todistamassa iskua ja yksi silminnäkijä kertoi STT:lle melkein jääneensä kuorma-auton alle.

Lentoliikenne Tukholman Arlandan ja Bromman lentokentillä kulki normaalisti, mutta ihmisillä oli vaikeuksia päästä kentältä pois. Arlandalla taksijonot olivat satojen metrien pituiset, kertoi STT:n toimittaja paikalta.

– Ihmiset ovat aika hämillään päärautatieaseman ympäristössä. Turistit yrittävät saada taksia turhaan, ja moni on motissa, kertoi STT:n toimittaja paikalta.

Sosiaalisessa mediassa levisi tunniste #OpenStockholm, jonka kautta ihmiset avasivat jumiin jääneille kaupunkilaisille oviaan.

Pyhän Johanneksen kirkko pysyi avoinna, kertoi arkkipiispa Antje Jackelén Twitterissä ja lisäsi, että kännykänlatureita ja jatkojohtoja oli saatavilla. Myös viranomaiset kertoivat järjestävänsä hätämajoitusta.

Jopa kioskeja ja pikaruokaloita kiinni

Useat teatterit ja konserttipaikat peruivat illan näytöksensä. Myös kaikki SF Bion elokuvateatterit Tukholman alueella suljettiin illaksi.

Moni ravintola päätti pysyä kiinni, ja jopa kymmenet pikaruokala McDonaldsit ja kioskiketju 7-Elevenin paikat sulkivat ovensa.

– Olemme keskustelleet poliisin kanssa ja sulkeneet 22 ravintolaa Tukholman ydinkeskustassa, kertoi Henrik Freudenthal Ruotsin McDonaldsin lehdistöosastolta.

Tiedot laukausten vaihdosta kumottiin

Poliisi sai hälytyksen iskusta 14.53 paikallista aikaa eli 15.53 Suomen aikaa. Kello 18 paikallista aikaa poliisi alkoi evakuoida myyjiä ja asiakkaita, jotka olivat jääneet suojaan Drottninggatanin ympärillä oleviin kauppoihin.

Poliisi kertoi aluksi, että myös Fridhemsplanilla olisi ammuttu iskun aikaan. Poliisi kertoi kuitenkin myöhemmin, että laukaustenvaihdoista ei ole löytynyt mitään todisteita.

Iskusta epäilty mies otettiin kiinni Märstassa, lähteet kertoivat Aftonbladet-lehdelle. Lehden mukaan miehen kerrotaan myöntäneen teon.

Poliisi vahvisti, että yksi henkilö on otettu kiinni ja hänen epäillään "sekaantuneen jotenkin" tapaukseen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme