Mainos
Mainos

Kymmeniä kuollut Etelä-Sudanissa – siviilit pakenevat henkensä edestä

Ainakin 60 sotilasta on kuollut kaksi päivää riehuneissa taisteluissa Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Satoja on loukkaantunut ja tuhannet siviilit ovat hakeutuneet YK:n rakennuksien suojaan.

Uutiskanava Al-Jazeera arvioi paenneita siviilejä olevan 16 000. Yhdysvaltain Juban-lähetystö on kehottanut Twitterin välityksellä, että ihmiset pysyisivät sisätiloissa.

Etelä-Sudanin levottomuudet kärjistyivät eilen, kun maan presidentti Salva Kiir ilmoitti, että hänen armeijansa olisi pysäyttänyt entisen varapresidentin Riek Macharin joukkojen vallankaappausyrityksen.

Machar oli yksi hallinnosta syrjäytetyistä, kun Kiir erotti koko hallituksensa kesällä. 

Levottomuudet jatkuneet jo pitkään

Etelä-Sudanin levottomuudet ovat jatkuneet lähes koko itsenäisyyden ajan. Presidentti Kiir on ajanut opposition ja muut etniset ryhmät ahtaalle.

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista kansanäänestyksellä kaksi vuotta sitten. Kristittyjen Etelä-Sudan ja muslimienemmistöinen Pohjois-Sudan kävivät sisällissotaa ennen Etelä-Sudanin itsenäistymistä.

Eri etnisiin ryhmiin kuuluvat , istuva presidentti Kiir ja entinen varapresidentti Machar, taistelivat toisiaan vastaan jo sisällissodassa. 

Yksi levottomuuksien taustatekijöistä on se, että kansa elää köyhyydessä, vaikka maassa on paljon öljyvaroja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme