Mainos
Mainos

Kyproksella vietettiin valtauksen vuosipäivää

Turkki muisti tänään Kyproksen pohjoisosan valtauksen vuosipäivää vaatimalla saaren kyproksenturkkilaisen osan "osittaista yhdistämistä" Turkkiin.

Turkin varapääministerin Bülent Ecevitin mukaan saaren turkkilaisen osan integroiminen Turkkiin on käynyt välttämättömäksi sen jälkeen kun Euroopan unioni äskettäin näytti vihreää valoa Kyproksen EU-jäsenyydelle mutta torjui Turkin.
-Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta säilyy ikuisesti itsenäisenä valtiona, mutta sen ulkopolitiikan ja puolustuksen hoitaa Turkki, Ecevit sanoi valtauksen vuosipäivän seremoniassa Nikosiassa.

Turkin hallituksen mukaan kyproksenkreikkalaisten ja -turkkilaisten väliset jännitteet vain pahenevat, jos Kypros liittyy EU:hun ennen kuin saarivaltion tulevaisuudesta on päästy yksimielisyyteen.

Turkki valtasi Kyproksen pohjoisosan 20. heinäkuuta 1974 vastavetona Kreikan sotilasjuntan tukemalle kyproksenkreikkalaisten vallankaappaukselle. Vuonna 1983 kyproksenturkkilaiset perustivat saaren pohjoisosaan oman valtion, jonka on kuitenkin tunnustanut vain Turkki.

Kyproksen poliisi oli lisännyt kaduilla partioivien joukkojensa määrää estääkseen viime vuoden vuosipäivän väkivaltaisuuksia toistumasta. Kaksi kyproksenkreikkalaista sai tällöin surmansa puskurivyöhykkeellä puhjenneissa yhteenotoissa.

Kyproksella olevan YK:n edustajan Waldemar Rokozewskin mukaan saaren molempien osapuolten viranomaiset näyttivät pyrkivän tekemään kaikkensa, jotta levottomuuksilta vältyttäisiin ja rauhanneuvottelut voisivat jatkua.

Kyproksen presidentti Glafkos Klerides tapasi heinäkuun alkupuolella kyproksenturkkilaisten johtajan Rauf Denktashin Yhdysvalloissa. Kyseessä olivat ensimmäiset suorat neuvottelut osapuolten välillä kolmeen vuoteen. Neuvotteluja on määrä jatkaa ensi kuussa.

Kyproksenkreikkalaisten puolella muistettiin saaren pohjoisosan valtausta suruliputuksella.
(STT-Reuter)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme