Mainos
Mainos

Kyproksen turkkilaisosa äänestää presidentistä

Kyproksen pohjoisessa turkkilaisosassa äänestetään tänään presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kenenkään ehdokkaista ei odoteta saavan yli puolta äänistä, joten edessä lienee toinen äänestyskierros viikon kuluttua.  

Pohjois-Kyproksen tasavalta on kansainvälisessä eristyksessä, sillä vain Turkki on tunnustanut sen itsenäisyyden. Muulle maailmalle Kyprosta edustaa eteläisen kreikkalaisosan hallitus.   

Neuvottelut vuonna 1974 alkaneen jaon päättämisestä ovat olleet toistaiseksi tuloksettomia. Kypros jakaantui, kun Turkki miehitti saaren pohjoisosan saarella tehdyn Kreikan tukeman vallankaappauksen jälkeen.   

YK:n Kypros-lähettiläs Espen Barth Eide ennusti pari viikkoa sitten, että pysähdyksissä olleet yhdistymisneuvottelut aloitetaan uudelleen turkkilaisosan presidentinvaalien jälkeen. Uusi presidentti edustaa turkkilaisosaa mahdollisissa neuvotteluissa.  

Kyproksen kreikkalaisosa torjui YK:n suunnitelman yhdistymisestä vuonna 2004, turkkilaispuolella enemmistö kannatti suunnitelmaa. Kypros liittyi tämän jälkeen EU:n jäseneksi, mutta käytännössä jäsenyys koskee vain kansainvälisesti tunnustettua eteläosaa.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot