Mainos
Mainos

Kypros hakee EU:lta turvallisuutta

On helppo ymmärtää, miksi pienen saarivaltion asukkaat odottavat EU:lta ennen muuta vakautta ja turvallisuutta. Ensinnäkin Kypros sijaitsee aivan Euroopan laidalla, se ei kuulu Natoon ja kolmanneksi; vihollinen on täällä koko ajan läsnä. Turkilla on edelleen Kyproksen pohjoisosassa noin 30 000 sotilasta.

- EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyö parantaisi meidän turvallisuus- ja puolustustilannettamme, toteaa
Kyproksen ulkoministeri George Iacovou.

Aivan kuten koko maa, myös pääkaupunki on jakautunut kahtia. Turkin miehittämässä, kyproksenturkkilaisten osassa liehuvat Turkin liput. Muutamien metrien päässä, kyproksenkreikkalaisten valvontapisteissä taas näkyvät Kreikan värit.

- Ihmiset ovat pelänneet, että Turkki yrittää miehittää koko saaren. Pelolle ei juurikaan ole perusteita, mutta se on silti vaikuttanut syvästi. Siksi ihmiset haluavat innolla EU:hun, arvioi tohtori Jemes Ker-Lindsay Civilitas Reseach -tutkimuslaitoksesta.

Monet kyproksenkreikkaliset uskoivat EU-jäsenyyden tarkottavan sitä, että EU-sotilaat marssivat turvaamaan heitä. Siihen on kuitenkin matkaa.

- En näe estettä eurooppalaisten joukkojen kutsumiseen. Kyproksen ja Maltan EU-sopimukset eivät kuitenkaan salli sitä. Mutta asiat muuttuvat, ja Kyproksella on tärkeä strateginen sijainti, toteaa Ker_Lindsay.

Sijainti aivan Lähi-idän kainalossa taatusti kiehtoo EU:ta. Mutta ainakaan vielä EU:lla ei ole joukkoja, joita Kyprokselle lähettää.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme