Mainos
Mainos

Kypros hyväksyi kriisilakeja - talletusvero yhä auki

Kyproksen parlamentti on nuijinut läpi kolme kriisilakia, mutta ratkaiseva kysymys talletusverosta on yhä auki. Siitä odotetaan äänestystä tänään. Esillä on 10-15 prosentin vero yli 100 000 euron talletuksille.

Euroopan keskuspankki on antanut Kyprokselle aikaa maanantaihin asti. Ellei ratkaisua saada aikaan, EKP:n hätärahoitus loppuu, mikä tarkoittaisi suurimpien pankkien romahdusta. Talletusvero on ollut ehtona tukipaketille.

Kypros hyväksyi yöllä lain pankkien pilkkomisesta terveisiin osiin ja roskapankkeihin. Kohteeksi joutuu todennäköisesti ensin Laiki-pankki, joka on toiseksi suurin luotonantaja. Viranomaisten mukaan tarkoituksena on suojella pientallettajia.

Parlamentti on ryhtynyt toimiin myös talletuspaon estämiseksi. Pankit ovat olleet kiinni koko viikon, mutta niiden pitäisi avautua ensi viikon alussa. Kansanedustajat hyväksyivät illalla lain, joka rajoittaa pääomasiirtoja. Parlamentti päätti myös eläkevaroihin perustuvasta "solidaarisuusrahastosta".

Euromaiden valtiovarainministerien on määrä käsitellä tilannetta huomisiltana Brysselissä.

(MTV3 - STT)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Seitsemän uutiset 23.3.2013)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme