Mainos
Mainos

Laaja ympäristöonnettomuus uhkaa Grand Canyonia – vesi sinapinkeltaista

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa vanhasta kultakaivoksesta on valunut ympäristöön miljoonia litroja raskasmetalleja sisältävää vettä.   

Saastevesi on värjännyt läheisen Animasjoen sinapinkeltaiseksi, ja se on leviämässä laajemminkin vesialueille maan lounaisosissa. Saastevettä on päässyt jo yli 150 kilometrin päähän kaivoksesta. Uhattuna on myös kuuluisa kansallispuisto Grand Canyon.  

Tuhansien ihmisten juomavesi on otettu ennen kristallinkirkkaasta Animasjoesta. Veden kerääminen on nyt lopetettu, ja ihmisiä on pyydetty säilömään juomavettä.  

Vuoto jatkuu yhä

Ympäristöviranomaiset eivät ole vielä selvillä vuodon tuhoista eivätkä siitä, onko vesi vaarallista ihmisille ja eläimille. Vedestä on otettu näytteitä, mutta niiden analysointi on kesken.  

Onnettomuus tapahtui jo keskiviikkona, kun Yhdysvaltain ympäristöviraston EPA:n työntekijöitä oli tekemässä puhdistusoperaatiota käytöstä poistetulla kaivoksella ja vesi alkoi tulvia ympäristöön.   

Saastevettä valuu yhä kaivoksesta tuhansia litroja minuutissa. Kaikkiaan sitä on vuotanut jo noin 12 miljoonaa litraa. Viranomaisilla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon kaivoksessa on yhä vettä.  

Coloradon alueella on ympäristöviranomaisten mukaan satoja hylättyjä kaivoksia, joista pääsee raskasmetalleja luontoon. 9000 vanhaa kaivosta on puhdistettu, mutta 14000 kaivoksen kohtalosta ei ole tietoa.  

Asiasta kirjoittavat muun muassa Los Angeles Times ja Denver Post.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme