Mainos
Mainos

Laajentumiskeskustelu taka-alalla EU-kokouksessa

EU:n laajentumiskeskustelu jäi tänään EU:n huippukokouksessa Luxemburgissa taka-alalle euro-x-keskustelujen venyessä.

Aiheet tosin sivusivat toisiaan, sillä muutamat euroon ensimmäisinä liittyvät maat huomauttivat, että euro-x-järjestelmää ei tehdä pelkästään nykyisiä 15 jäsenmaata ajatellen, vaan myös myöhempää käyttöä varten, kun jäseniä on enemmän.

Huippukokouksen on määrä mm. päättää, miten laajentumisneuvottelut aloitetaan. Suomen ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) uskoi tänään, että varsinaiset neuvottelut aloitetaan komission esittämällä tavalla kuuden hakijamaan kanssa eli nk. 5+1-mallilla.

Halosen mukaan EU on päättänyt laajentua, eikä 5+1-mallia haluta vaarantaa. Muille hakijamaille on vain yritettävä keksiä jotain, millä ne voivat olla aidosti mukana laajentumisprosessissa. Halonen piti mahdollisena, että laajentumisneuvottelujen aikana jokin alkuvaiheessa taka-alalle jäänyt maa ohittaisi ensimmäiseen aaltoon päässeen maan. Halonen huomautti, että varsinkin Puolan ja Tshekin osalta on olemassa ongelmia, jotka saattavat hidastaa niiden liittymisprosessia.

Puolalla on vaikeuksia sopeuttaa maatalouttaan ja terästeollisuuttaan EU-vaatimuksiin.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme