Mainos
Mainos

Lääkäri jätti vanutupon 4-vuotiaan nieluun – suomalaisäiti odotti korvauksia kaksi vuotta ja pettyi

Ruotsinsuomalainen Jessica Khalil odotti kaksi vuotta viranomaisten korvauspäätöstä neljävuotiaan Amir-poikansa epäonnistuneesta nielurisaleikkauksesta. Lääkäri unohti pojan nieluun leikkauksessa käytetyn vanutupon, minkä vuoksi Amirin vointi huononi merkittävästi.

Kaksi vuotta sitten Jessica Khalil vei poikansa Amirin nielurisaleikkaukseen Tukholman Serafenin sairaalaan. Leikkaus sujui hyvin, mutta poika ei toipunut toivotusti. Virkeästä pojasta tuli väsynyt, hänen äänensä muuttui ja muutaman päivän kuluttua hän alkoi haista niin voimakkaasti, että pojan lähellä oli vaikea olla.

– Amir oksensi limaa eikä voinut niellä mitään. Hän ei juuri juonut eikä syönyt. Haju oli ihan hirvittävä. Äitinä halusin tietysti lohduttaa läheisyyttä kaipaavaa lasta, mutta hajun vuoksi se oli vaikeaa, kuvailee Khalil MTV Uutisille puhelimitse Tukholmasta.

Sairaalasta kerrottiin, että pojalle oli käynyt huono tuuri ja että tämä todennäköisesti kärsii tulehduksesta leikkauksen jäljiltä. Hoidoksi määrättiin lääkekuuri.

Syytä selvitettiin pitkään

Seurasi kuukauden mittainen ajanjakso, jonka aikana perhe kävi useita kertoja sekä Serafenin sairaalassa että Karoliinisessa instituutissa. Amirille määrättiin lukemattomia lääkekuureja, mutta pojan tila ei kohentunut.

– Emme saaneet lopulta enää sairauslomaa, joten Amirin oli mentävä päiväkotiin. Sieltä kuitenkin soitettiin muutaman tunnin kuluttua, että poika voi niin huonosti, ettei voi olla siellä. Henkilökunta pelkäsi myös, että muut lapset alkavat kiusata Amiria hajun vuoksi. Parvekkeen ovia oli kuulemma pidettävä auki.

Amirin nielu kuvattiin Karoliinisessa instituutissa ja päätettiin, että jos vointi ei kohene määrätyn lääkekuurin jälkeen, hänet nukutetaan.

– Siitä meni pari päivää, kun heräsimme keskellä yötä siihen, että Amir yski valtavasti, selittää Jessica Khalil.

Pojan suusta löytyi limainen, mädäntynyt klimppi.

– Se haisi äärettömän pahalle, emmekä tienneet mikä se on. Laitoimme sen purkkiin, jonka veimme Karoliinisen instituutin lääkärille.

Purkin sisällön nähtyään, lääkäri meni kalpeaksi ja kertoi, että kyseessä oli leikkauksessa käytetty vanutuppo, kertoo Jessica Khalil.

Haju hävisi välittömästi vanutupon mukana ja pojan vointi koheni saman tien.

Usko sairaalaan meni, Amirille jäi kammo

Jessica Khalil ilmoitti tilanteen selvittyä leikkauksen tehneelle lääkärille tapahtumista.

– Lääkäri meni ensin aivan hiljaiseksi ja sanoi sitten "Jos Amir olisi nielaissut sen" ja lopetti lauseen. Jatkoin lausetta sitten itse, että niin, hän olisi voinut kuolla, Khalil kertoo.

Lääkäri pyysi anteeksi. Sairaala teki tarvittavat ilmoitukset hoitovirheestä, samoin perhe.

– Vaikka tapahtunutta pahoiteltiin, olen pettynyt Amirin leikanneen lääkärin toimintaan. Hän ei edes tavannut meitä leikkauksen jälkeen, vaan antoi määräyksiä puhelimessa.

Khalil sai viranomaispäätöksen Ruotsin valvontaviranomaiselta IVO:lta vasta kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen, tässä kuussa. Äiti on ratkaisuun pettynyt.

– Lääkäri ja sairaala saivat moitteet. Mitään rahallista korvauksia emme saa. Rahahan ei tietenkään muuttaisi tapahtunutta, mutta silti mielestäni päätös olisi voinut olla toinen, kertoo äiti.

Serafenin sairaalaan Tukholmassa perhe ei aio enää mennä.

– Luottamusta meillä ei ole tähän sairaallaan ollenkaan, emmekä käytä sitä enää ikinä.

Amirille on äidin mukaan jäänyt sairaalakammo. Pojalle on tänä keväänä jouduttu tekemään vastaavanlainen operaatio. Se tehtiin toisessa sairaalassa ja kaikki sujui hyvin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme